Actualitate

(BANDITISM) Acuzații GRAVE aduse viceministrului MAI Veaceslav Ceban (Cumătrul lui EFRIM?)

De data aceasta este vorba despre o scrisoare deschisă pe numele Procurorului General și al Ministrului de Interne, expediată pe adresele de e-mail ale instituțiilor media din Republica Moldova semnată de către un grup de 124 de veterani ai MAI, din mun. Chişinău şi raioanele Rezina, Criuleni, Anenii Noi şi Căuşeni. Semnatarii scrisorii susțin că viceministrul Veaceslav Ceban, fostul șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare ar primi lunar de la foștii săi angajați o taxă de protecție care variază între 2000 și 10000 de Euro, după ce ar fi fost dublată recent de către demnitar. Potrivit scrisorii, angajații DIP sunt impuși să adune aceste sume de la deținuți. În schimb aceștia le permit deținuților să facă trafic de droguri, de țigări, alcool și alte lucruri interzise în penitenpciare.

Ceban mai este învinuit și de faptul că ar fi omul care ține la control toate achizițiile publice ale DIP, activitate din urma căreia se pricopsește cu șpagă care variază între 10 și 40 la sută din suma achiziției. O altă învinuire gravă constă în faptul că viceministrul ar fi promovat în funcții persoane apropiate care nu corespund cerințelor de angajare și care îl “mulțumesc” generos pentru acest lucru.

Totodată în scrisoare sunt descrise acțiuni prin care apropiații viceministrului protejează gruparea criminală Makena și participă la schemele interlope ale acesteia. Un capitol aparte constă în descrierea averii viceministrului și a afacerilor pe care el și familia sa le patronează.

Amintim că recent DIP a mai figurat într-un scandal. Este vorba despre războiul pe care îl poartă angajații acestei instituții cu Prim Procurorul General Adjunct Andrei Pântea.

Am încercat să obținem un comentariu de la Serviciul de Presă al Ministerului de Interne vizavi de scrisoarea parvenită astăzi, însă după ce ni s-a spus să revenim, nimeni nu ne-a mai răspuns la telefon. Aducem aminte pe această cale că sub fiecare articol publicat pe deschide.md există un link către o formă de contact în care cei vizați în articol ne pot trimite pe adresa redacției dreptul lor la replică. În așteptarea unei reacții din partea MAI, Publicăm mai jos integral scrisoarea deschisă:

Către Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, şi Procurorul General al Moldovei, Corneliu Gurin, din partea unui grup de veterani ai Ministerului Afacerilor Interne din mun. Chişinău şi raioanele Rezina, Criuleni, Anenii Noi şi Căuşeni.

Chemare la respect şi onoare!

În aceste zile se împlineşte jumătate de an de la începutul Refomei Poliţiei Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Interne spunea la lansare că: ”Reforma poliţiei vine ca răspuns la aşteptările cetăţenilor. Cetăţenii doresc o poliţie mai eficientă, mai prezentă, mai corectă şi de încredere”. Însă, în realitate, reforma poliţiei nu a însemnat altceva decît o epurare masivă a cadrelor prin avansarea unor persoane incopetente, corupte, arogante şi demiterea persoanelor cu o practică vastă de lucru. Procesul de reangajare s-a transformat într-o piaţă extrem de profitabilă de muncă pentru conducerea MAI, însă s-a transformat într-un dezastru pentru populaţia care a rămas la cheremul unor puştani, care nici să conducă nişte echipaje de patrulare nu sunt în stare şi le distrug, unul cîte pe unul, cîte un automobil la fiecare cîteva zile.

Despre ce luptă cu corupţia poate fi vorba dacă conducerea MAI nu este pe departe un exemplu de onestitate şi corectitudine. Şi ce fel de exemplu poate fi un astfel funcţionar care în doar mai puţin de un an şi-a procurat patru loturi de pămînt în com. Durleşti, unde construieşte concomitent două case de locuit, o casă de lux în pensiunea turistică Sovata din Romînia, o maşină de teren Lexus cu un preţ de sub 100 000 eur şi o locuinţă de peste 150 de metri pătraţi într-un bloc luxos din str. M.Eminescu din centrul Chişinăului. Familia lui a devenit dealer oficial la Vodka Zernoff în Romînia. Cei care lucrează de mai mulţi ani în sistem cunosc că din prima zi de cînd Ceban Veaceslav a început să activeze în organe estorca mită de la oamenii din Piaţa Centrală, cînd era în poliţia economică – de la contrabandiştii care treceau fraudulos prin transnistria spirt, haine şi petrol, de la traficanţi de fiinţe umane şi oameni de afaceri, iar mai recent, de la criminalii care îşi ispăşesc pedeapsa în instituţiile penitenciare. În prezent, Ceban Veaceslav este „crîşa” achiziţilor la Departamentul Instituţiilor Penitenciare, „otcatul” variind de la 10% pînă la 40%. Fiecare dintre agenţii economici care au trecut prin concurs, dar nu au cîştigat Vă vor confirma acest lucru.

Chiar şi Şefa DIP, Dabija Ana, este o „păpuşă” promovată în funcţie de Ceban Veaceslav. Şi nu doar asta. Fiecare dintre şefii penitenciarelor este obligat să plătească lui Ceban Veaceslav cîte o taxă lunară de la 1000 pînă la 5000 eur, taxă care s-a dublat în această primăvară. Aceştea la rîndul său, adună banii închizînd ochii la comercializarea drogurilor, ţigărilor şi obiectelor interzise, iar cele mai profitabile fiind caracteristicele pozitive şi încheierile care permit reducerea termenului de detenţie. Ceban Veaceslav poate activa nestingherit cu astfel de cumătri ca Palihovici Liliana, Cecan Iurie şi Efrim Oleg, toţi funcţionari de vîrf din stat. Ultimul caz, însă, a depăşit toate limitele. Viceministrul de interne a generat un scandal teatralizat pentru a şantaja prim-adjunctul Procurorului General, Andei Pîntea, să înceteze urmărirea cumătrului lui Ceban, Efrim Oleg, căruia procuratura i-a deschis trei dosare. Beneficiind de relaţiile din penitenciare şi din lumea interlopă, Ceban Veaceslav a înscenat o istorie de mită de două milioane de lei pe care a mediatizat-o cu ajutorul reţelei sale de angajaţi corupţi din Departamentul Instituţiilor Penitenciare.

Doar Dvs puteţi stopa acest microb al corupţiei, care a promovat la majoritatea funcţiilor cheie din minister, ca Şef Direcţie Investigaţie Fraude şi Şef al Departamentului Securitate Internă şi Combaterea Corupţiei, iar în doar doi ani a contribuit la faptul că în sistemul penitenciar a au fost siliţi să demisioneze sau au fost concediaţi 95% din echipa managerială. În plus el a pus pe roate un sistem de reangajare în cîmpul muncii a unor foşti angajaţi MAI care nu corespund rigorilor de angajare. De exemplu: Igor Druţă – transferat de la MAI la funcţia de director general adjunct al DIP, deşi avea aplicate în MAI 7 sancţiuni disciplinare, avertizat asupra corespunderii incomplete funcţiei deţinute, o dată retrogradat în grad, nu a trecut comisia medico-militară suferind de obezitate de gradul III şi probleme cardiace (Distonie Neurocirculatorie tip Hipertensiv). În doar o lună avansat la grad de colonel. Victor Tonu – numit în funcţia de şef al penitenciarului nr.9, deşi deja nu corespundea limitei de vîrstă, cu probleme cardiace, numit în doar o lună, prin ordinul lui Efrim Oleg în funcţie de colonel de justiţie. Alexei Braduceanu – Dulghieru – cumătrul lui Ceban, angajat în calitate de Şef Direcţie Securitate Internă DIP, după ce a fost concediat din SIS pe motiv negativ de necorespundere funcţională (24.12.2001, ord SIS nr. 821 din 13.12.2001) şi pornită o cauză penală (nr.2000019083), în calitate de coparticipant la arestarea ilegală cu bună ştiinţă, săvîrşită în interese de profit sau personale (art.192, alin.2). O altă poveste de succes este activarea în interesele grupării „Makena”, inclusiv acoperirea unor crime, cum ar fi deţinerea „obşeacului” grupării prin intermediul verişorului său Bârcă P. şi acoperirea unor revolte la penitenciarul 17 Rezine, unde organizaţia criminală a împiedicat, cu utilizarea unor arme reci (cuţite şi răngi), executarea unei percheziţii în penitenciar.

Reieşind din toate cele enumerate, inclusiv, compromiterea statutului de angajat MAI, destabilizare a bunelor relaţii între organele de urmărire şi anchetă, promovarea neprofesionalismului la nivel înalt şi reprezentarea unui factor de corupţie esenţial în toată structura MAI, solicităm examinarea demiterii viceministrului de interne şi a tuturor angajaţilor promovaţi de către acesta care nu corespund rigorilor de profesionalism şi integritate. Cu respect, un grup de 124 de veterani ai MAI, din mun. Chişinău şi raioanele Rezina, Criuleni, Anenii Noi şi Căuşeni.

CEBAN, CUMĂTRUL lui EFRIM (link)

Primul lucru pe care l-a făcut Oleg Efrim în calitatea sa de ministru al justiţiei a fost demisia directorului Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Vadim Cojocaru. Demisia a avut loc sub pretextul că numirea lui Vadim Cojocaru ar fi avut loc cu încălcarea procedurii legale (prin ordinul Ministrului Justiţiei şi nu de către Colegiul Ministerului Justiţiei). Fără întrunirea Colegiului Ministerului Justiţiei, Oleg Efrim l-a numit în calitate de director general interimar pe cumătrul său, Veaceslav Ceban. Deși au trecut aproape 2 ani de atunci, Veaceslav Ceban continuă să rămînă interimar şi azi.

Ex-directorul DIP, Vadim Cojocaru, l-a acţionat în judecată pe ministrul Efrim pentru faptul că l-a demis ilegal. Pînă la urmă, după multiple procese judiciare, ministrul O. Efrim a pierdut procesul, instanţa constatînd ca Vadim Cojocaru a fost demis ilegal şi obligînd bugetul de stat să-i plătească peste 200 mii lei. Neglijenţa ministrului justiţiei Oleg Efrim a cauzat statului un prejudiciu considerabil, dar, în mod surprinzător, din partea Procuraturii Generale nu a urmat nici o acţiune.

Noul șef „interimar” al DIP, Veaceslav Ceban, este nimeni altul decît cel care a instrumentat toate dosarele de prelucrare operativă la MAI faţă de oponenţii politici ai regimului comunist. La indicația lui au fost interceptate telefoanele lui Serafim Urechean (pe acest fapt a fost pornită cauza penală cu nr.2010018072, pornită în privința subalternului lui Ceban Veaceslav – Stas Caraman, care a depășit atribuțiile de serviciu la indicațiile șefului). Cauza se examinează în judecătoria Centru din mun. Chişinău.

Elita liberal-democrației moldovenești: cumnații Oleg Efrim și Iurie Ciocan discută amical cu cumătrul Veaceslav Ceban

După numirea lui Veaceslav Ceban în fruntea DIP, din cadrul sistemului penitenciar a fost silită să demisioneze sau au fost concediați 95% din echipa managerială a sistemului. Au fost înlocuiţi toți șefii de direcții din aparatul central.

Veaceslav Ceban a schimbat toți șefii de penitenciare, în locul lor fiind numiți foștii polițiști, colaboratori SIS, foşti procurori, toți cu un trecut dubios. În prezent, din cei care în iunie 2011 activau în calitate de șefi de penitenciare mai activează doar Vitalie Munteanu, care a acceptat să coopereze cu noii șefi.

Din 2011 şi pînă în prezent, în sistemul penitenciar au fost angajate mai multe persoane cu derogări de la condițiile legale de angajare, prevăzute de Legea cu privire la sistemul penitenciar nr.1036-XIII din 17 decembrie 1996. Astfel, din momentul numirii în funcția de director general DIP a dlui Veaceslav Ceban, a fost creat un sistem ilegal de transferare a polițiștilor pensionați, cu încălcarea procedurilor de angajare și a criteriilor de selectare, fără a ține cont de starea sănătății, vîrsta candidaților, studiile deținute, cît și capacitățile morale și calitățile personale.

1. Igor Druță a fost transferat din MAI și numit la funcția de director general adjunct al DIP, fără a se ține cont că această persoană are probleme serioase cu sănătatea şi intergitatea profesională. Igor Druță a fost transferat la DIP deși avea în MAI o reputație negativă, fiindu-i aplicate 7 sancțiuni disciplinare, fiind avertizat asupra corespunderii incomplete funcției deținute, inclusiv – retrogradarea în grad. Cu toate acestea după doar o lună de activitate i-a fost acordat gradul de colonel. Inițial, Igor Druță nu a trecut Comisia medico-militară (CMM) a DIP din cauza problemelor cardiace (Distonie neurocirculatorie tip Hipertensiv) și obezității de gradul 3. La indicația lui V. Ceban, cartela medicală a instituției curative din MAI a fost schimbată, fiind deschisă una nouă, iar CMM a DIP a fost forțată să-l declare pe Igor Druță apt pentru serviciul militar.

2. Victor Tonu a fost angajat la 25 iulie 2011 prin ordinul nr. 310ef MJ în sistemul penitenciar în funcția de șef al penitenciarului nr.9-Pruncul, peste limita de vîrstă ce dă posibilitatea de satisfacere a serviciului în sistemul penitenciar. Victor Tonu a fost angajat fără decizia CMM, deoarece are probleme cardiace. Şi în acest caz, angajarea s-a făcut ca rezultat al presiunilor din partea lui V.Ceban. Peste 6 luni, la data de 28 februarie 2012, Oleg Efrim prin ordinul MJ nr.89, cu derogări de la lege, îi se acordă lui Victor Tonu gradul de colonel de justiție către ziua de naștere (04 martie 1960), indicîndu-se în ordin date eronate precum că este născut în anul 1977. Victor Tonu a fost coleg de serviciu cu V. Ceban în activitatea de la IP a județului Chișinău 1999. Datorită acestor manipulări cu actele, V. Tonu va primi la concediere o indemnizație unică de concediere de 16 salarii lunare, aproximativ 128.000 lei. Deși acesta a beneficiat în poliție de o indemnizație unică de 12 salarii de funcție (în medie 24-28 000 lei), el va primi diferența din sumele respective.

3. Alexei Braduceanu-Dulgheru, cumătrul lui Veaceslav Ceban, a fost angajat în calitate de șef al Direcției
securitate internă a DIP. Anterior acesta a activat în SIS de unde a fost concediat pe motiv negativ de necorespundere
funcțională la 24.12.2001 (ord. SIS nr.821 din 13.12.2001). La 26 decembrie 2000 în privința lui Alexei Braduceanu-Dulgheru
a fost pornită o cauză penală nr.2000019083 în calitate de coparticipant la comiterea infracțiunii prevăzute de art.192
alin.(2) din Codul Penal în redacția Legii din 24.03.1961 (Arestarea ilegală cu bună ştiinţă, săvîrşită din interese de profit
sau alte interese personale). Urmărirea penală a fost încetată la 18 august 2003, în baza art.275 pct.4) din Codul de Procedură
Penală, în legătură cu intervenirea termenului de prescripție a tragerii la răspundere penală. După concedierea din SIS, Alexei
Braduceanu-Dulgheru s-a angajat într-un mod neclar în MAI, fiind transferat mai apoi la Departamentul Vamal.

4. Igor Gorincioi este numit la data de 18 aprilie 2012 prin ordinul MJ nr.188 în funcția de șef al serviciului logistic al Detașamentului cu Destinație Specială al DIP cu acordarea imediată a gradului de colonel, avînd la momentul numirii vîrsta de 54 ani și o lună. Numirea s-a făcut contrar prevederilor art.18 al Legii cu privire la sistemul penitenciar, care expres prevede că limita de aflare în serviciu penitenciar pentru colaboratorii corpului de comandă este de 50 ani. La ora actuală, Igor Gorincioi a depășit și limita de 55 ani (la data de 15 martie 2013), însă acesta continuă să activeze în sistemul penitenciar. La concediere, acesta va primi pentru un an și cîteva luni de activitate în sistemul penitenciar, dar pentru cei peste 30 ani de vechime în muncă, o indemnizație unică de concediere de 18 salarii lunare (aproximativ 126.000 lei).

5. Uzun Maria a fost numită în funcția de medic al Direcției Trupelor Pază Supraveghere și escortă al DIP. La momentul numirii avea 44 ani și 07 luni, limita aflării la serviciu pentru categoria corpului de comandă mediu este de 45 ani. Funcția de “medic al Direcției Trupelor Pază Supraveghere și escortă al DIP” a fost creată special pentru ea, ca la concediere să beneficieze de o indemnizație unică care este echivalentă cu 10 salarii lunare.

6. Gheorghe Morguleț a fost angajat la data de 18 aprilie 2012 prin ord.MJ nr. 187 la funcția de șef al Direcției juridice avînd vîrsta de 51 ani și 04 luni (în timp ce limita de aflare în serviciu penitenciar pentru colaboratorii corpului de comandă este de 50 ani). Gheorghe Morguleț a fost angajat grație faptului ca în perioada în care a activat în funcția de șef de Direcție conducerea urmăririi penale a Procuraturii Generale, apoi șef al direcției Generale urmărire penală a CCCEC a muşamalizat o serie de dosare penale intentate împotriva lui Veaceslav Ceban. În condițiile în care ministrul justiției îi va prelungi termenul de aflare peste limită de vîrstă pînă la maxim, adică 55 de ani, acesta va primi la pensionare o indemnizație unică grasă.

După modificarea structurii interne a Ministerului Justiţiei, lui Gheorghe Morguleț i s-a creat o funcţie în aparatul central al ministerului, unde a şi fost detaşat de la DIP, în funcţia de şef al Secţiei Control şi Audit intern.

7. Petru Bîrcă a fost angajat în calitate de șef-adjunct al DSR. La angajare dl Bîrcă nu putea trece comisia medicală din cauza obezității de gr.4 și a tensiunii arteriale mari, dar, ca rezultat al presiunilor exercitate de V. Ceban asupra CMM, a fost angajat. Petru Bîrcă este văr drept pe linia mamei cu directorul general DIP Veaceslav Ceban și prieten apropiat al premierului Vladimir Filat. Adițional, el mai este și cumătru cu Adrian Burduja, șef al Direcției producere a DIP. Bîrcă Petru, Burduja Adrian, Dabija Ana, Sergiu Mămăligă și alții au fost subalternii lui Veaceslav Ceban în direcția Misiuni speciale a MAI. Toți au fost implicați în evenimentele din 7 aprilie 2009. V. Ceban și P. Bîrcă inițial au fost concediați din MAI pentru încălcarea disciplinei, ulterior prin intermediul unor decizii judecătoreşti ambii au fost repuși în funcție. Este important de menționat că actualul ministru Oleg Efrim a „aranjat” la Curtea de Apel Chișinău deciziile favorabile pentru a-i repune pe ambii în funcție.

8. O altă numire pe bază de rudenie este cea a Alionei Litvinov. Aceasta este prieten de familie a lui V. Ceban și fiica fostei șefe a Interpol Moldova, Valentina Litvinov. Ea a fost numită direct în funcția de șef adjunct al Direcției secretariat și relații cu publicul.

9. Sidorenco Vladimir, rudă apropiată de-a lui V. Ceban din com. Bulboaca, a fost angajat în anul 2011 în penitenciarul nr.1 Taraclia, în funcția de ofițer. Datorită consumului sistematic de alcool, ulterior a fost nevoit să se concedieze. Peste cîteva luni însă a fost reangajat deja la DTPSE, unde continuă să consume băuturi alcoolice pînă în prezent.

10. Serghei Țurcanu, care este cumnatul drept al directorului general adjunct DIP Igor Druță. A fost transferat în funcția de șef adjunct al penitenciarului nr.9 Pruncul din MAI, (Poliția Rutieră). Familiile Druță și Țurcanu au construit recent în Durlești pe stradela 1 Rezistenței nr.23 două imobile impunătoare estimate la mai multe milioane de lei. Serghei Țurcanu este subalternul direct al cumnatului său I. Druță pe problemele de achiziții, logistică și asigurarea cu transport. Toate ordinele de numire a acestor persoane au fost semnate personal de ministrul justiției Oleg Efrim.

11. Viorel Boblic a fost angajat în sistemul penitenciar deși a fost eliminat din MAI ca rezultat al unor cercetări de serviciu efectuate de Direcția securitate internă a MAI. Comisia Militar Medicală a DIP l-a recunoscut la data de 29 iulie 2011 prin certificatul nr.227 pe Viorel Boblic inapt pentru serviciu în cadrul sistemului penitenciar, iar mai tîrziu, sub presiunea conducătorului DIP V. Ceban, este declarat apt și numit la serviciu în sistemul penitenciar.

12. Vladimir Popa, membru activ PLDM (deși legea interzice), a fost numit de V. Ceban in funcţia de Şeful Oficiului Central de Probaţiune (OCP). Predecesorul sau Igor Cepraga – a fost eliberat din funcţie la 20.01.2012, restabilit de instanță la 20.05.2012, forţat să depună cerere de demisie în iulie 2012. După instaurarea în funcție a lui Vladimr Popa, activitatea OCP în teritoriu a fost subordonată total structurilor teritoriale de partid ale PLDM.

Lista foștilor polițiști pensionați și reangajați prin ordinul lui Oleg Efrim în sistemul penitenciar numai pentru a-și recalcula pensia și a primi indemnizațiile unice la pensionarea din sistemul penitenciar este mult mai lungă (peste 30 de persoane). Menționăm că tandemul O. Efrim-V. Ceban cunoșteau din start că aceste persoane se angajează doar pentru a primi indemnizații unice mari pentru perioade de lucru foarte scurte. Oleg Efrim cu concursul cumătrului său Veaceslav Ceban au transformat DIP într-un refugiu al mai multor elemente dubioase, certate cu legea, eliminate din diferite instituţii de forță ale statului, care la concediere vor beneficia de indemnizaţii în valoare totală de milioane de lei. Toate ilegalitățile comise de tandemul Oleg Efrim-Veaceslav Ceban au calificare penală, cum ar fi neglijență în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. De ce oare tace Procuratura Generala?

Sursa: deschide.mdcugetliber.wordpress.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *