Externe

Barack Obama o laudă pe Angela Merkel pentru “atitudinea curajoasă” în criza refugiaților

‘Consider că în criza refugiaților atitudinea cancelarului Merkel, precum și cea a multor germani, a fost curajoasă’, afirmă președintele american, apreciind totodată că Angela Merkel a dat dovadă de un ‘adevărat leadership moral și politic’.

‘Germania nu ar trebui să ducă singură — sau împreună cu alte câteva state — toată greutatea (crizei refugiaților n.red.)’, mai spune liderul de la Casa Albă, adăugând că ‘recentul acord între Uniunea Europeană și Turcia este un pas către o repartiție mai justă a acestei responsabilități’.

Barak Obama va vizita duminică salonul industrial de la Hanovra, iar luni va participa la o ‘reuniune informală’ cu Angela Merkel, cu președintele francez Francois Hollande, precum și cu premierii britanic și italian, David Cameron și Matteo Renzi, pentru a aborda ‘marile subiecte internaționale’.

În interviul acordat cotidianului Bild, Obama a mai estimat că sub conducerea Angelei Merkel angajamentul Germaniei a crescut pe scena internațională, iar această țară joacă un rol tot mai semnificativ în politica mondială. El consideră de asemenea că participarea Berlinului la negocierile privind dosarul nuclear iranian și la cele premergătoare încheierii acordului de la Paris privind schimbările climatice a fost ‘decisivă’.

Doamna Merkel a știut să contribuie la ‘prezervarea unității europene în timpul agresiunilor Rusiei împotriva Ucrainei’, a continuat Obama elogiile la adresa șefei guvernului de la Berlin, pe care o califică drept ‘gardianul Europei’ și o descrie ca fiind ‘pragmatică și concentrată asupra ceea ce într-adevăr se poate face’.

‘Ea gândește ce spune. Când spune că va face ceva, chiar o face. Am încredere în ea’, a spus mai departe liderul american, declarându-se ‘mândru’ că Angela Merkel este prietena lui.

Ca efect al politicii ușilor deschise față de migranții extracomunitari promovată de Angela Merkel, în Germania au ajuns anul trecut aproape 1,1 milioane de migranți veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Această situație a provocat resentimente în rândul unei părți a populației germane și o creștere a popularității naționaliștilor, în paralel cu scăderea popularității cancelarului Merkel. Politica ei generoasă de azil este contestată și de unii membri din interiorul coaliției guvernamentale, dar acest fapt nu a determinat-o să-și revizuiască politica privind migranții.

Germania a susținut mecanismul de repartizare în statele UE a 160.000 de refugiați prin cote obligatorii, impus în luna septembrie, iar de atunci Angela Merkel a cerut de mai multe ori adoptarea unor cote obligatorii permanente pentru redistribuirea automată între țările UE a tuturor migranților ce vor mai sosi în blocul comunitar, idee ce se regăsește și în planul de reformare a sistemului european de azil propus recent de Comisia Europeană.

Relațiile Germaniei cu SUA au trecut printr-o perioadă dificilă anul trecut, în urma dezvăluirilor făcute de site-ul Wikileaks și de fostul agent american Edward Snowden, ale căror relatări fac referire la vaste operațiuni de spionaj clasic și electronic desfășurate de serviciile secrete americane împotriva Germaniei. Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) ar fi interceptat inclusiv telefonul Angelei Merkel, dar și alți cancelari germani și guvernele lor ar fi fost de asemenea obiective ale spionajului american.

Totuși, în luna aprilie presa germană a relatat că NSA a beneficiat de colaborarea Serviciului Federal de Informații german (BND) în culegerea de informații despre politicieni germani și europeni, precum și despre companii europene, mai ales din sectorul apărării, operațiuni despre care guvernul de la Berlin ar fi fost informat de contraspionajul său încă din anul 2008, dar nu a luat nicio măsură.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *