Bărbații nu vor să stea acasă cu copiii
Astfel, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în prezent, 238 de bărbați sunt în concediu de paternitate, ceea ce reprezintă doar 1,4 la sută din totalul părinților care beneficiază de indemnizații. Mai mult, specialiștii menționează că bărbații moldoveni nu sunt încă pregătiți pentru un eventual concediu paternal.
Potrivit Laurei Grecu, șeful Direcției Politicilor de Asigurări Sociale al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, familiile tinere urmează să conștientizeze că ambii părinți au aceleași responsabilități în creșterea și educația copilului. „Bărbații trebuie să înțeleagă că această povară nu trebuie pusă doar pe umerii femeii. Mai mult, legislația le permite acest lucru”, menționează Laura Grecu.
Astfel, în statele europene și, mai ales, în țările nordice, precum Suedia sau Norvegia, bărbații sunt educați în așa mod, încât să participe nemijlocit la procesul de educație și instruire a copilului.
În UE, concediul paternal se bucură de succes
„Peste hotare, bărbații beneficiază adesea de concediul de paternitate și sunt chiar bucuroși că pot contribui la educația copilului. La noi, în schimb, foarte puțini bărbați își exercită această obligație”, subliniază specialista din cadrul ministerului.
Laura Grecu precizează că mărimea indemnizației pentru bărbați este calculată în același mod ca și cea a mamei copilului, adică 30 la sută din salariul mediu lunar din ultimele șase luni. „Mai mult ca atât, legislația le mai permite taților să muncească part-time, pentru a le oferi posibilitatea să îngrijească și de copil. De exemplu, tăticii pot lucra patru ore și, totodată, pot beneficia de indemnizație”, a mai adăugat Laura Grecu.
Drept urmare, pentru a beneficia de concediul paternal, tatăl copilului trebuie să se adreseze la Casa Teritorială de Asigurări Sociale unde este domiciliat și să depună o cerere alături de un act de identitate, certificatul de naștere al copilului, extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului în cazul taților asigurați și certificatul despre venitul asigurat pentru ultimele șase luni. De menționat că indemnizația va fi calculată din momentul depunerii cererii.
„Moldovencele nu sunt atât de emancipate ca femeile din Europa”
Potrivit psihologului Sabina Negru, banii sunt cauza principală pentru care concediul paternal în R. Moldova nu este atât de popular. Astfel, este mult mai convenabil pentru familie ca bărbatul să meargă la serviciu, iar mama să stea acasă.
„La noi, femeile nu sunt atât de emancipate ca peste hotare. Astfel, multe dintre ele depind, din punct de vedere financiar, de soț. Chiar și până în prezent, femeile sunt plătite mai prost decât bărbații. De asemenea, majoritatea mamelor alăptează bebelușii. Respectiv, pentru ele este foarte dificil să plece de acasă pentru mult timp. În acest mod, mamele preferă să rămână acasă cu micuții”, a menționat psihologul.
Din punct de vedere psihologic, însă, nu există nici o statistică care ar spune că bărbații, în comparație cu femeile, îngrijesc mai rău un copil. Astfel percepția că femeia trebuie să educe copiii este greșită, susțin specialiștii. „În mod normal, bărbații nu ar trebui să se gândească la așa ceva. Cred că aceste stereotipuri se trag din familie și, bineînțeles, din societate”, a spus Sabina Negru.
Pentru prima dată, sericiul de concediu paternal a fost implementat în Suedia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!