Bărbaţii suferă mai mult ca femeile
De ce simţim durerea
Durerea nu există doar ca să ne strice nouă cele mai frumoase zile, ci este menită să ne apere. Când pui mâna pe ceva fierbinte durerea te face să te retragi imediat, înainte să-ţi arzi pielea. Când îţi rupi un picior, durerea te împiedică să mergi ca să nu se înrăutăţească fractura. Când suferi de ulcer, durerea te face să mergi la medic.
În toate aceste situaţii şi în multe altele, durerea protejează organismul de factori externi periculoşi sau îţi dă de înţeles că ceva nu este în regula în interior.
Puţinii oameni afectaţi de o boală genetică rară ce nu le permită să simtă niciun fel de durere sunt în pericol toata viaţă: în primii ani de viaţă pot să-şi mestece limba şi buzele, apoi riscă să-şi scoată ochii în somn sau nu-şi pot da seama dacă au fost muşcaţi de un şarpe, de exemplu. Viaţa fără durere poate fi mai plăcută, dar cu siguranţă este mai periculoasă şi, poate, mai scurtă.
Având în vedere că scopul durerii este să ne protejeze corpul, oamenii de ştiinţă s-au întrebat de ce doare naşterea, din moment ce ea este un proces natural, care nu reprezintă un pericol şi care nu poate fi evitat. Se pare că durerile facerii sunt o moştenire de la strămoşii noştri. Pe vremea când copiii se năşteau în peşteri, riscul de complicaţii era foarte mare şi aveau şanse mai mari să supravieţuiască acele mame care erau asistate. Durerile intense le făceau să strige pentru a cere ajutor.
De altfel, durerea naşterii ar fi, se pare, cea mai intensă pe care o poate suporta un om. Aşa se face că, atunci când vine vorba de cine rezistă mai mult la durere, femeile au argumentul suprem: ele suportă contracţiile travaliului şi niciun bărbat nu poate spune că a simţit cu adevărat durerea din moment ce nu a fost în sala de naşteri.
Diferenţe între femei şi bărbaţi
De altfel, studiile au arătat că sexul frumos suportă dureri mai mari decât bărbaţii, pe tot parcursul vieţii: osteoporoza, migrenele, fibromialgia sunt doar câteva din bolile dureroase ce apar mai mult la femei decât la bărbaţi.
Pe de altă parte, tot femeile sunt şi cele care se plâng mai mult. Nu pentru că ar fi sexul slab, ci din cauza stereotipurilor culturale: dacă eşti femeie poţi să plângi, poţi să te vaiţi, dacă eşti bărbat trebuie să fii tare şi n-ai voie să verşi nicio lacrimă.
În plus, şi felul cum resimţim durerea este diferit. În cadrul unui studiu, mai mulţi reprezentanţi ai ambelor sexe au fost puşi să-şi aşeze mâinile pe un obiect fierbinte, în timp ce le era urmărită activitatea cerebrală. La bărbaţi, s-a „aprins” regiunea congnitivă sau analitică a creirului, pe când la femei a intrat în funcţiune sistemul limbic, responsabil cu emoţiile.
Femeile sunt mai atente la proporiul corp şi la nevoile lui, aceasta fiind o altă explicaţie pentru faptul că ele sunt mai sensibile la durere. De asemenea, sexul frumos prezintă o predispoziţie către anxietate şi depresie, afecţiuni care măresc sensibilitatea la durere.
Un studiu mai vechi a arătat că organismul femeii răspunde mai intens la stimuli dureroşi, reacţie care este involuntară. Când li s-a aplicat o presiune dureroasă asupra degetelor, pupilele femeilor s-au dilatat mai repede. Dilatarea pupilelor, ca răspuns la durere, este o funcţie a sistemului nervos autonom, ceea ce înseamnă că reacţia femeilor la durere nu poate fi controlată.
Reacţii diferite la medicamente
Unii cercetatori sunt de părere că această reacţie depinde şi de nivelul hormonilor, deci ea ar varia de-a lungul ciclului menstrual. Mai precis, atunci când creşte nivelul estrogenului, corpul femeii poate suporta mai multă durere.
Nu numai că bărbaţii şi femeile resimt diferit durerea, dar au şi alte reacţii la medicamente. Până în 1993, medicamentele descoperite în SUA erau testate numai pe bărbaţi, căci femile fertile nu aveau voie să participe la studiile clinice. Drept urmare, multe dintre calmantele pe care le ştim astăzi sunt mai eficiente în cazul bărbaţilor. De exemplu, morfina, unul din cele mai cunoscute calmante trebuie administrată în cantităţi mai mari femeilor pentru a îndeparta durerea.
Din fericire, acum, că se ştie despre diferenţele între sexe, companiile farmaceutice îşi propun să producă medicamente speciale pentru femei.
Sursa: Unica
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!