Actualitate

Băsescu, pentru Dodon: România nu va invada niciodată R.Moldova. Unirea se va face în Parlamentul de la Chișinău

Fostul președinte român i-a răspuns în acest fel lui Igor Dodon, învingător în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, care a declarat la TVR că România ar atenta la statalitatea Republicii Moldova. 

Aflat într-o vizită electorală la Chișinău, Traian Băsescu s-a referit și la rezultatul alegerilor din Republica Moldova. „Sentimentul pro-european și pro-românesc este de neoprit. Degeaba câștigătorii unor alegeri spun că vor în Uniunea Euroasiatică. Dacă acum 48 la sută erau pro-vest, peste doi ani 60% vor fi pro-vest.. Sunt convins că acest lucru (Unirea – n.red.) este posibil”, a declarat Băsescu.

În opinia sa, frontierele se pot modifica prin voință politică, ceea ce înseamnă prin referendum sau, așa cum se declară convins fostul președinte al României, prin votul Parlamentului de la Chișinău.

Traian Băsescu a mai adăugat că niciodată nu se va întâmpla ca România să invadeze Republica Moldova, pentru că „noi vrem o construcție temeinică și legitimă, care să invalideze o dată și pentru totdeauna consecințele Pactului Ribbentrop-Molotov”.De asemenea, el și-a exprimat speranța că președintele Klaus Iohannis îi va urma exemplul și nu va expedia spre ratificare tratatul de frontieră cu Republica Moldova, „cu toate presiunile d-nei Merkel”.

În alt context, Băsescu a mai spus că formațiunea sa politică va milita pentru aplicarea principiului 0 taxe pentru basarabenii care vor să obțină cetățenie română și pentru subvenționarea profesorilor din școlile cu predare în limba română din Transnistria.

Amintim că, într-un interviu pentru TVR, președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a recunoscut că cetățenii Republicii Moldova și cei ai României sunt de un neam și au rădăcini comune. „Eu îi iubesc pe români ca pe vecini, ca pe niște prieteni, dar să nu atenteze la statalitatea Republicii Moldova”, a declarat el. 

Sursă:  radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *