Externe

BELGIA a condamnat INTERLOPI MOLDOVENI la 93 de ani de detenție

Activitatea organizaţiei criminale pe teritoriul Belgiei era dirijată din Republica Moldova de liderul acesteia, Vladimir Moscalciuc, alias „Makena”, care, la momentul comiterii crimelor, îşi ispăşea pedeapsa în unul din penitenciarele R.Moldova. Misiunea acestora era de a organiza reuniuni ale „responsabililor de hoţi”, le procurau vehicule şi materiale necesare pentru comiterea infracţiunilor, repartizau rolurile subalternilor, făceau rost de acte şi plăcuţe de înmatriculare false, stocau obiectele sustrase, împărţeau prada conform regulilor organizaţiei. De asemenea, aceştia operau transferul de fonduri în Republica Moldova şi zilnic, raportau telefonic capului grupării criminale despre acţiunile realizate. 

Potrivit Procuraturii Federale a Regatului Belgiei, în cursul anului 2008, membrii organizaţiei criminale, conduse de V. Moscalciuc au comis sistematic sustrageri din locuinţe, furturi şi trafic de automobile. Obiectele sustrase erau colectate, iar mai apoi repartizate astfel, încît să fie asigurată finanţarea organizaţiei criminale prin transferarea fondurilor în Republica Moldova, dar şi pentru aprovizionarea executorilor de pe teritoriul Regatului. De asemenea, o serie din obiectele furate erau vândute unor subiecţi polonezi.

Gruparea se reunea de câteva ori pe lună la adrese diferite pentru a strânge „cotezaţiile” (20% din pradă) pentru finanţarea structurii. O parte din veniturile criminale erau expediate clandestin în Republica Moldova pentru a fi distribuite familiilor sau investite în imobile.

Potrivit actului de inculpare, întocmit de procurorii belgieni, unul dintre membrii organizaţiei criminale avea sub acoperire o agenţie de transport, cu sediul în Republica Moldova, poseda multiple microbuze, ajuta la intrarea conaţionalilor pe teritoriul Belgiei şi organiza transportarea bunurilor provenite din activitatea criminală. La comiterea crimelor, potrivit procurorilor belgieni, inculpaţii intimidau, ameninţau, aplicau violenţa, acte de corupţie şi alte metode frauduloase pentru a realiza acţiunile ilicite.

Majoritatea membrilor organizaţiei erau cetăţeni ai Republicii Moldova, fiind racolaţi şi transportaţi în baza actelor false pentru a comite ilegalităţi pe teritoriul Regatului. Unii dintre inculpaţi aveau antecedente penale în Republica Moldova, alţii erau învinuiţi de comiterea crimelor deosebit de grave şi pe teritoriul Elveţiei şi Franţei, fiind subiecţi ai mandatelor de arestare europene. ADN-urile acestora au fost găsite pe obiectele sustrase şi în maşinile cu care aceştia săvîrşeau infracţiunile.

Sentinţa instanţei belgiene poate fi atacată în termen de 15 zile, iar Procuratura Generală a Republicii Moldova este în aşteptarea actelor din partea colegilor belgieni pentru a asigura executarea sentinţei în privinţa interlopilor.

Amintim că, în anii 1999-2010, V. Moscalciuc condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din republică, a creat organizaţia criminală cu denumirea „Makena”, alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una din care îşi desfăşura activitatea infracţională pe teritoriul Penitenciarului „Pruncul”.

Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rîndurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor. Ultimii fiind ameninţaţi cu moartea, erau impuşi să achite sume impunătoare de bani.

Sursa: PG

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *