Actualitate

Biden și Putin, convorbire telefonică. Va fi propusă „calea diplomatică” pentru tensiunile ruso-ucrainene

Joe Biden şi Vladimir Putin vor ”discuta diverse subiecte, inclusiv viitoarele contacte diplomatice cu Rusia”, a declarat miercuri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe pentru probleme de securitate, Emily Horne.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat discuţia telefonică, adăugând că aceasta va avea loc joi seara târziu, ora Moscovei.

În convorbirea cu omologul rus, preşedintele Joe Biden se va arăta gata să adopte ”o cale diplomatică”, dar Statele Unite, care rămân ”profund îngrijorate” de prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, vor fi, în acelaşi timp, ”pregătite să răspundă” în cazul unei invazii, potrivit unui oficial al Casei Albe.

Washingtonul ”ar dori să vadă că trupele se întorc în zonele lor obişnuite de antrenament”, a spus sursa.

Convorbirea de joi dintre Biden și Putin va fi a doua din această lună, după ce președintele american l-a avertizat pe omologul său rus, în urmă cu trei săptămâni, că Statele Unite și aliații europeni vor impune sancțiuni economice ”ferme” și vor recurge la alte acțiuni punitive la adresa Rusiei în cazul în care aceasta va organiza o invazie în Ucraina.

La acel moment, Jake Sullivan, consilierul prezidențial pentru probleme de securitate, a declarat că Washingtonul intenționează să ”furnizeze Ucrainei material defensiv suplimentar” și că ”își va ajuta aliații NATO de pe flancul estic cu capacități suplimentare”, idee semnalată și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se bucură de sprijinul României.

De asemenea, Sullivan a dat asigurări că SUA vor folosi controversatul gazoduct Nord Stream 2 ca ”pârghie” pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina, țară care și-a exprimat îngrijorarea că acest proiect ar putea reduce rolul său energetic regional.

Discuțiile americano-ruse ce vor avea loc la cel mai înalt nivel anticipează întâlnirea dintre reprezentanţi ai SUA şi Rusiei din 10 ianuarie, de la Geneva pentru a aborda tensiunile privind Ucraina şi garanţiile de securitate cerute de Moscova, care dorește ca NATO să promită că îşi va opri extinderea spre Est şi că nu va permite aderarea Ucrainei, considerând că aceasta ar fi o ameninţare.

Miercuri, înaltul oficial al administrației a declarat că Statele Unite ”au făcut planuri pentru a consolida poziția de forță a NATO și a statelor aliate în cazul unei noi invazii”, care ”ar destabiliza situația de securitate din Europa și ar cere ajustări ale forțelor și capacităților NATO, în special pe flancul estic”.

”Suntem pregătiți să oferim Ucrainei asistență suplimentară pentru a-și apăra teritoriul și a răspunde unei potențiale ocupații rusești în cazul în care o nouă invazie va avea loc în următoarele săptămâni”, a declarat oficialul, care a anunțat că liderul de la Casa Albă îi va transmite acest mesaj lui Putin.

Casa Albă a subliniat în repetate rânduri că europenii vor avea un loc la masa negocierilor cu Rusia.

Horne a declarat miercuri că administrația ”continuă să se angajeze într-o diplomație extinsă cu aliații și partenerii noștri europeni, consultându-se și coordonându-se cu privire la o abordare comună” a consolidării militare. Afirmațiile acesteia răspund astfel solicitărilor exprimate de Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică externe, Josep Borrell, într-un interviu pentru publicația germană Die Welt.

”Securitatea europeană este securitatea noastră. Este vorba despre noi. Nu este vorba de două state, adică SUA și Rusia, sau NATO și Rusia – chiar dacă Moscova își imaginează acest lucru”, a argumentat Borrell, care a respins solicitările categorice ale Rusiei.

De altfel, mesajul lui Horne ranforsează asigurările exprimate anterior de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a transmis că Statele Unite vor fi transparente și solidare în cadrul discuțiilor pe care urmează să le aibă cu Rusia, dublând garanțiile prin care anunțau că se vor coordona cu Uniunea Europeană pentru orice tratative privind arhitectura de securitate europeană în contextul consolidării militare a Rusiei la granița cu Ucraina, unitate ce poate fi observată și pe axa NATO-UE, cele două atrăgând atenția asupra consecințelor grave pe care le are de suportat Moscova dacă recurge la noi agresiuni împotriva Kievului, ecou al avertismentelor enunțate de Olaf Scholz în primul său discurs susținut în Parlamentul german. Înaltul oficial al adminitrației a completat că Biden ” va preciza clar, atunci când va vorbi cu președintele Putin, că vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri în toate aceste chestiuni”.

Dovadă că SUA respectă principiul ”nimic despre ei fără ei” stă convorbirea telefonică dintre secretarul de stat american, Antony Blinken, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în care acesta din urmă a fost asigurat de ”sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa consolidării militare a Rusiei”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Ned Price.

Blinken şi Zelenski au discutat despre eforturile de ”soluţionare paşnică a conflictului din estul Ucrainei şi despre viitoarele contacte diplomatice cu Rusia”, a adăugat el.

Într-o postare pe Twitter în care a menţionat ”eforturile diplomatice pentru atingerea păcii”, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris că că a primit asigurarea ”sprijinului american deplin” pentru ”contracararea unui atac rusesc”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *