Social

„Binefăcătorul” nevoiașilor, în pericol

Aici pot fi aduse atât mărfuri noi, cât și uzate, ce corespund normelor sanitare și nu necesită lucrări de reparație. Ulterior, acestea sunt vândute la un preț de la unu la zece lei persoanelor social-vulnerabile, iar fostul proprietar primește 83% din vânzări. 

Prețuri fără adaos comercial

Managerul magazinului, Zinaida Lazur, spune că detergenții și produsele cosmetice sunt vândute la un preț ce nu conține adaosul comercial și pot fi cumpărate de către oricare cetățean, iar îmbrăcămintea, încălțămintea și jucăriile pot fi vândute doar pensionarilor, invalizilor, persoanelor care vin din familii cu mulți copii, orfanilor, șomerilor.

La „Binefăcătorul” nu sunt reduceri de sezon, însă, în preajma zilei de 1 octombrie, atunci când se marchează Ziua Internațională a Pensionarilor, aceștia primesc drept cadouri haine, încălțăminte, pentru că „nu toți cei care aduc aici produse o fac cu scopul de a primi bani înapoi”, afirmă Zinaida Lazur. Ea ne spune că acest magazin este susținut financiar de către Primăria mun. Chișinău, iar din lipsă de fonduri, acesta riscă să fie închis, dar lasă să se înțeleagă că acest pas ar putea fura multe zâmbete de pe fețele bătrânilor.

Pe timp de criză, „Binefăcătorul” e de ajutor

Vasile Buhanțov este unul dintre clienții fideli. Acesta ne-a mărturisit că vine aici o dată sau de două ori pe lună, în funcție de necesități, pentru a cumpăra câte ceva. „Vin aici, pentru că sunt prețuri bune. Cumpăr săpun, detergenți, cele necesare pentru casă”, spune Vasile Buhanțov.
Dacă pentru cineva „Binefăcătorul” este doar un magazin unde poate achiziționa produse la un preț ceva mai mic, atunci pentru Faina Dvornicova acesta este locul unde își aduce lucrările sale pe care le face cu drag. De mai bine de zece ani, aceasta croșetează, coase și îmbină culori ca, mai apoi, produsul final să-l expună spre vânzare aici. Din cei zece lei cu care se vinde una din lucrările sale, aceasta primește doar 8 lei și 37 bani, pentru că 7% constituie impozitul pe venit, iar 10% merg în fondul de binefacere. Dna Dvornicova ne spune că, deși are o pensie mică, lucrările pe care le confecționează nu au drept scop principal banii.

Dispariția magazinului unde își vinde lucrările – o tragedie

Cei 80 de ani pe care i-a adunat în calendarul vieții nu o determină să se odihnească prea mult. Îi place să creeze lucruri frumoase, acesta este motivul principal pentru care stăruie asupra lucrărilor sale, iar banii pe care îi câștigă au un rol secundar. La întrebarea ce s-ar întâmpla dacă acest magazin ar urma să fie închis, cu ochi triști a răspuns: „Ar fi o mare tragedie. Aici vin oameni de peste tot, atât din capitală, cât și din raioanele R. Moldova. Așa că acesta nu trebuie închis, ci trebuie lărgit”.

Valentina Constantinov, șef-adjunct al Direcției generale comerț, alimentație publică și prestări servicii a Consiliului municipal:
„În anul 2012, pentru întreținerea magazinului au fost alocate 244 mii lei. Da, în cadrul primăriei au existat discuții în ceea ce privește necesitatea existenței unui asemenea magazin, însă dacă pentru anul 2013 au fost acordați bani pentru întreținerea lui, înseamnă că au considerat de cuviință ca acesta să funcționeze”.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *