Biroul de Informații al TIMPULUI: CINE POATE APLICA LA PROIECTELE EUROPENE PRIVIND ÎNCĂLZIREA PE BIOMASĂ
Spuneți-mi, vă rog, cine poate aplica la acest proiect? Care sunt condițiile de participare?
(Vitalie O., Dondușeni)
Probabil vă referiți la Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova. Fiecare instituţie publică rurală din Republica Moldova are şansa să-şi instaleze sisteme de încălzire de ardere a brichetelor sau peletelor, cu sprijinul financiar al Proiectului Energie şi Biomasă. Cea mai mare parte a cheltuielilor instalării sistemelor termice alternative este acoperită de Proiectul Energie şi Biomasă, comunitățile contribuind cu un minim de 15% din valoarea totală a investiţiei.
La acest proiect pot aplica responsabili din cadrul consiliilor raionale, instituțiilor publice locale, ONG-urilor și Centrelor Comunitare, autorități publice locale, precum și antreprenori locali și regionali, producători de combustibil din biomasă.
Etapele și criteriile de selectare:
Ca prim pas pentru înscrierea în competiție, comunitățile rurale interesate urmează să expedieze o scrisoare de intenție, în care trebuie să probeze: existența clădirilor publice adecvate pentru a fi racordate la sisteme de încălzire pe bază de biomasă; dovada sursei sigure de aprovizionare cu combustibil din biomasă și a resurselor financiare necesare pentru achiziția combustibilului; existența depozitelor potrivite pentru stocarea brichetelor, peletelor sau a baloturilor de paie; angajamentul și motivarea comunității de a accesa surse alternative de energie termică; existența unui parteneriat dintre APL și principalii actori din comunitate.
Fiecare scrisoare de intenție este examinată de către Comitetul de selectare al Proiectului Energie și Biomasă. Comunitățile ce răspund tuturor criteriilor sunt acceptate pentru următoarea etapă de concurs.
Lista de documente ce urmează a fi depuse la a II-a etapă: cererea de proiect; acordul APL privitor la renovarea și conectarea instituției la surse energetice din biomasă; dispoziția primarului de creare a Comitetului Proiectului; scrisoare de garanție potrivit căreia edificiul propus va fi conectat la sistemul de încălzire pe bază de biomasă se află la balanța primăriei; scrisoare de confirmare a contribuției comunității; copia procesului-verbal al adunării reprezentative a localității; scrisori de intenție din partea a trei antreprenori privind furnizarea combustibilului din biomasă; schema clădirii propuse a fi încălzită cu energie din biomasă; procesul verbal de examinare a stării fizice a clădirii, inclusiv a conturului termic, sistemului de încălzire, punctului termic etc.; proces-verbal de examinare a stării fizice a clădirii și a măsurilor necesare pentru renovare și calculul preventiv al costului proiectului.
Ulterior un grup de experți angajați de Proiectul Energie și Biomasă evaluează performanța energetică a clădirilor selectate pentru etapa finală, recomandă capacitatea cazanului pe bază de biomasă, precum și acțiunile de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirii.
Evaluarea finală:
La această etapă, comunitățile selectate prezintă: bugetul proiectului; decizia Consiliului local privind aprobarea proiectului, inclusiv a contribuției comunității; planul de mobilizare a populației și a surselor locale; fișa comunității de evaluare a impactului proiectului asupra mediului; Procesul-verbal al adunării privind evaluarea participativă a proiectului; certificatul de urbanism pentru lucrările de proiectare; avizul Inspecției raionale a mediului; avizul Serviciului protecției civile și situații excepționale; avizul Centrului de Sănătate Publică s.a.
După ce dosarul cu aceste acte a fost depus, Comitetul de selectare se întrunește în ședința finală și aprobă pentru investiții lista comunităților ce își vor instala sisteme de încălzire pe bază de biomasă la instituțiile publice.