CulturăMoldova

Biserica Ortodoxă a Ucrainei trece la Crăciunul pe stil nou / Biserica lui ÎPS Vladimir va sărbători în continuare alături de fasciștii ruși

Timp de secole, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, data la care s-a născut Iisus, conform calendarului iulian, dar, după invazia lui Vladimir Putin din februarie, biserica ortodoxă din Ucraina permite pentru prima dată congregațiilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, într-o îndepărtare de Rusia și apropiere de Vest. Problema sărbătoririi Crăciunului a fost o chestiune de dezbatere de lungă durată în Ucraina.

Procesul de schimbare a datei Crăciunului în Ucraina a început cu pași mici în 2017, când guvernul a decis ca 25 decembrie să fie zi nelucrătoare, iar Biserica Ortodoxă a permis ținerea unor slujbe la această dată.

La o ședință a sinodului său din octombrie și în urma solicitărilor, Mitropolia de la Kiev a anunțat că parohiile ar putea ține o slujbă religioasă completă pe 25, dacă doresc. Decizia afectează aproximativ 7.000 de biserici din toată țara.

Într-un interviu acordat The Guardian, purtătorul de cuvânt al bisericii, arhiepiscopul Evstrati Zoria , a declarat că vor fi colectate date pentru a vedea câți credincioși au participat la slujba de pe 25, care anul acesta cade duminică.

„Nu vrem să forțăm pe nimeni“

„Nu vrem să forțăm pe nimeni. Înțelegem că asta nu rezolvă nimic”a spus el. „Eu personal voi decide ce să fac după ce vorbesc cu enoriașii mei. Este mai bine să promovăm acest proces încet și cu succes.”

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, o treime dintre enoriași doreau să se mute Crăciunul după calendarul gregorian, a spus el. Arhiepiscopul a recunoscut că sprijinul este acum mai mare.

Din 2019, 1.600 de parohii au trecut la Biserica Ortodoxă a Ucrainei de la Biserica Ortodoxă Ucraineană, care până de curând i-a rămas fidelă Patriarhiei Moscovei. Recent, aceasta s-a distanțat de Patriarhul Kiril și jumătate din episcopii nu-l mai menționează în rugăciuni.

Trecerea la Crăciunul sărbătorit pe 25 decembrie face parte dintr-un proces național mai amplu de renunțare la simbolurile Rusiei, ale Uniunii Sovietice și comunismului, început în 2014, când Putin a anexat Crimeea. „Nu o numim derusificare. Este vorba de rezolvarea consecințelor totalitarismului rus“, a spus, săptămâna trecută, ministrul Culturii, Olksandr Tkacenko, adăugând că persoanele în vârstă, inclusiv părinții săi, ar putea fi refractari la trecerea la noul calendar, introdus în 1582 de Papa Grigorie al XIII-lea.

El a precizat că anul acesta familia lui va sărbători Crăciunul și în decembrie și în ianuarie.

„Tradiția poate fi progresivă sau regresivă. Trebuie să ne rupem de cultura rusă și de tradițiile mentale. Ne țin ostatici. Trebuie procedat cu grijă, dar trebuie făcut. Rusia își folosește parohiile de pe teritoriul ucrainean ca pe o armă ideologică”, a spus ministrul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *