(BLOOMBERG) Rusia își adună puterile pentru cea mai lungă recesiune din ultimele decenii
Petrolul a debutat in 2015 cu o scădere de preț de peste 40%. Barilul a fost tranzacționat sub 55 de dolari, pentru prima dată din 2009. Recuperarea Rusiei întârzie și ridică multe semne de întrebare în pofida asigurărilor date de guvern. Guvernul rus susține că economia își va reveni până în 2016. În același timp, continuă să stoarcă un buget aflat deja pe brânci, înfruntând cel mai serios deficit bugetar din ultimii cinci ani.
Instabilitatea pieței va testa optimismul președintelui Putin care declară că cea mai dificilă parte a crizei economice este deja depășită, declarație convenabilă în condițiile alegerilor parlamentare din septembrie 2016. Banca ING din Rusia susține că pentru a aduce bugetul țării în starea de echilibru, prețul unui baril de petrol trebuie să atingă 80$. În caz contrar, dacă barilul își va păstra prețul de 60$, Rusia va înfrunta o contracție a economiei ce va dură încă doi ani.
„Dacă petrolul își va păstra prețul de 50$, țara va întâmpina o stagnare”, declară economistul Dmitri Polevoi. Potrivit expertului, Rusia va fi nevoită să-și minimizeze cheltuielile, să amâne o parte din cheltuielile militare și să folosească resursele rămase în Fondul de Rezervă.
În timpul colapsului valutar de anul trecut, dar și în contextul sancțiunilor în urma conflictului cu Ucraina, guvernul a tăiat deja 10% din cheltuielile de buget și a recurs la Fondul de rezervă pentru a acoperi deficitul. Pentru a estima consecințele acestor măsuri, banca centrală a proiectat o scădere a prețului unui baril la 40$. Dacă acest scenariu se va adeveri, 187 de creditori ai băncii vor întâmpina un deficit de 11 miliarde de dolari, pe când cota împrumuturilor neperformante se va dubla. În aceste condiții, contracția economiei va continua pentru al treilea an, inclusiv în 2017. Pe de cealaltă parte, guvernul rus prezice o creștere economică de 2.3% în 2016. Scăderea de 3% prognozată pentru 2015 nu s-a adeverit, ajungând la 2.8%.
„Un alt șoc pe piața petrolieră ar spori intrarea în recesiune a economiei rusești”, declară Tatiana Orlova, economist al Royal Bank of Scotland Group Plc, Lodra. „Deși ne putem aștepta la o creștere economică de 0.5% în 2016, credem că economia va rămâne în recesiune pe parcursul anului viitor, dacă prețul petrolului va rămâne mai mic de 60$”, conchide expertul. Pe parcursul anului 2015, prețul unui baril de petrol a fost în mediu de 59$.
„Declinul continuu al prețurilor va slăbi rubla rusească și va submina refacerea economiei și a finanțelor publice”, se spune într-un raport semnat de compania de certare și analiză de risc Moody’s. În Rusia, până la un sfert al produsului intern brut este dependent de industria energetică.
Guvernul a schițat bugetul anului viitor, prognozând prețul mediu al unui baril de 60$. Astfel, conducerea își propune să reducă dimensiunile deficitului bugetar de la 3.7% din PIB la 2.4%.
Cu toate acestea, media unui baril ar putea fi de 55$, conform unui raport semnat de OAO Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia. „Dacă se va adeveri, ieșirea Rusiei din recesiune se amână pentru anul 2017”, susține analistul Iulia Tsepliaeva.
Sursa: www.bloomberg.com
Traducere și adaptare: Victoria Colesnic