ActualitateSănătate

Boala mortală care se răspăndește în Europa a ajuns la granițele României. Ce animal de casă o poate transmite

O nouă epidemie a izbucnit în Europa, iar răspândirea ei s-a accelerat în cursul acestui an. În Ungaria, la granița cu România, au fost înregistrate cinci cazuri mortale. Infecția bacteriană, prezentă și în alte țări europene, inclusiv Ungaria, este considerată o boală febrilă și periculoasă, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Cunoscută sub numele de psitacoza sau febra papagalică, această infecție bacteriană se manifestă în majoritatea cazurilor prin simptome ușoare, precum dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, febră și frisoane, apărând după o perioadă de incubație de 5-14 zile. Studiile au arătat totuți că această boală se transmite rar de la o persoană la alta. Care este animalul care o transmite? Boala se transmite prin mușcătura unei păsări bolnave sau prin contactul cu ciocul acesteia. Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri este îngrijorătoare. Sunt raportate tot mai multe cazuri în care persoana infectată nu a călătorit sau nu a intrat în contact cu păsări sălbatice.

De anul trecut, 18 cazuri confirmate au fost raportate în Austria, iar în Germania au fost diagnosticate 19 cazuri de febră papagalilor, dintre care 16 au fost spitalizate.

Zeci de cazuri raportate Dintre cei peste 20 de pacienți din Danemarca, 15 au fost spitalizați cu complicații de pneumonie, iar patru au murit din cauza bolii. În Suedia, cei 26 de pacienți înregistrați la sfârșitul anului 2023 au crescut cu 13 în acest an, în timp ce în Țările de Jos numărul de cazuri a ajuns la 21 la sfârșitul lunii februarie. A existat și un deces.

Virusul este prezent și în Ungaria, cu 3 pacienți confirmați infectați până acum numai în 2024. Virusul nu este o apariție recentă, fiind înregistrate șapte cazuri între 2018 și 2022. Majoritatea acestor pacienți au intrat în contact cu păsări sălbatice sau domestice de companie. OMS face apel la deținătorii de păsări să evite supraaglomerarea în cuști, să le păstreze curate și să sporească practicile de igienă, inclusiv spălarea frecventă și temeinică a mâinilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *