Economie

BOICOT PRODUSELOR RUSEȘTI: România este cel mai mare exportator de produse petroliere în RM

În anul 2012, Rusia a exportat aproximativ 28,7 mln. tone de petrol în țările CSI. Iar combustibilii minerali, uleiurile și produsele rezultate din distilarea acestora, substanțele bituminoase și sărurile minerale exportate în R. Moldova i-a adus Rusiei un venit de circa 566 milioane de dolari. Una dintre cele mai mari companii petroliere din țară este „Lukoil-Moldova”, filiala uneia dintre marile companii ruse de petrol şi gaze, care reprezintă 2,2 la sută din producţia mondială de petrol.

„Lukoil” – cel mai mare grup rusesc din industria petrolului

Deși este foarte complicată depistarea originii produselor petroliere, astfel încât acestea pot fi extrase într-o țară, combinate cu altele și prelucrate în altă țară, statisticile arată că cea mai mare parte a produselor petroliere importate în R. Moldova, 270,2 mii tone, sunt aduse din România, iar 269,5 mii tone sunt produse, la fel, în România. Din Ucraina au fost importate 61,1 mii tone, din Belarus – 56,2 mii tone, din Rusia, doar 21,6 mii tone și din Bulgaria – 10,4 mii tone. Țara de producere a 80,9 mii tone din total este Rusia, a 56,2 mii tone – Belarus, iar Bulgaria este țara de origine a 10,4 mii tone. Printre țările importatoare se mai află și Ungaria, Lituania, Germania, Polonia și Austria.

Un fapt îmbucurător este că România, ca şi în anii precedenţi, este ţara din care R. Moldova a importat cea mai semnificativă cantitate de benzină – 72,4% din total, conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Aceasta este urmată de Austria, Bulgaria, Ungaria, Lituania și Belarus. Totuși, cei mai mari importatori sunt companiile „Lukoil”, cu 32 la sută din importul de benzină, „Petrom” cu 35,2% și „Tirex Petrol”, cu 13,4% .

La nivel de motorină și gaz lichefiat nu stăm la fel de bine. Din totalul de 409 mii tone de motorină, 60,5 la sută au fost cumpărate din România, 17,2 la sută sunt aduse din Rusia şi 10,5% – din Belarus. Printre producătorii principali sunt „Lukoil” – 31,7%, „Rompetrol” şi „Tirex Petrol”. În același timp, „Lukoil” importă 25,8 la sută din gazul lichefiat total.

Compania „Lukoil-Moldova” a fost creată iniţial ca o societate pe acţiuni, ca filială a companiei ruse de petrol „Lukoil S.A.”. Astăzi „Lukoil” deține 0.8 la sută din rezervele globale de ţiţei și 2,2% din producția mondială, 16,6% din cantitatea totală de țiței a Rusiei. De altfel, compania rusească Lukoil este cel mai mare grup rusesc din industria petrolului, cu vânzări de peste 133 miliarde USD și un venit net de peste 10 miliarde USD. La moment, Lukoil Moldova dispune de cinci baze petroliere, un terminal de gaz şi 102 staţii de alimentare. În 2013 „Lukoil-Moldova” a importat 183,5 mii tone de produse petroliere.

Compania „Petrom” a fost înregistrată în R. Moldova pe 16 octombrie 1998, prin deschiderea unui birou de reprezentanţă în Chişinău. Ca urmare a reorganizării sale, la 18 mai 2000, FSC „Petrom-Moldova” J.S.C. a fost oficial creat şi înregistrat de către Camera Înregistrării de Stat din R. Moldova. Astfel, compania a devenit o societate pe acțiuni cu capital străin. Aceasta deține un Centru comercial de Distribuție a Produselor Petroliere și o rețea de 99 stații PECO. În 2013, „Petrom” a importat 26,4 mii tone de produse petroliere.

Compania „Tirex-Petrol” a fost fondată în 1944 și reorganizată în 1995. În anul 2000, 82% din acţiunile statului au fost cumpărate de către compania elveţiană „Mabanaft Moldova GmbH”, membră a holding-ului petrolier german „Marquard & Bahls AG”. Principalele domenii de activitate ale companiei sunt importul, vânzarea en-gross și en-detail a produselor petroliere și prestarea serviciilor de depozitare a acestora și dispune de 101 de staţii PECO. În 2013, „Tirex-Petrol” a importat 68,8 mii tone de produse petroliere.

Un alt mare importator de produse petroliere este compania „Rompetrol”. Grupul „Rompetrol” este o companie multinațională, cu activități în 12 țări și având o puternică bază operațională în regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane. Deţine o rafinărie din zona estică a Europei, Petromidia, situată în România, oraşul Constanţa, Năvodari, produsele căreia ajung în cele 450 de staţii de alimentare din ţară, alături de alte ţări din regiune sau bazinul Mării Negre. În 2013, „Rompetrol” a importat în R. Moldova 47,3 mii tone de produse petroliere.

Chiar dacă importul de produse petroliere a crescut în 2013 cu 120 la sută, ajungând la 19,2 mln. dolari, unele studii demonstrează că am putea, treptat, să înlocuim necesitatea utilizării acestora. Agenția de Eficiență Energetică din R. Moldova a constatat că până la 22% din necesarul de energie poate fi acoperit prin utilizarea surselor alternative de energie – biocombustibilii. Mai mult, aceștia pot înlocui până la 48% din gazul rusesc importat. În prezent, în R. Moldova există 60 de companii care produc brichete din biomasă, capacitatea totală de producție a acestora ajungând la aproximativ 120 mii de tone pe an.

Anul trecut, în R. Moldova se consumau 521 tone de benzină, 1386 tone de motorină şi 261 tone de gaz lichefiat zilnic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *