(BOICOT) Votca și berea rusească – drumul înapoi spre Siberia de gheață
Prin votca rusească, în Siberia de gheață
Campania de promovare a fiecărei votci produse în Rusia se construiește pe așa-zisa proveniență siberiană a ingredientelor acesteia.
„Ca o gură de aer proaspăt, „Талка” amintește de bogata natură siberiană, iar datorită gustului fin de grâu, infuzat în gheața siberiană topită, „Талка” are un gust moale”, prezintă producătorul votcii, „Distileria siberiană”, din regiunea Novosibirsk.
„Зелёная Марка” (n.red.: – „Marca verde”) este votca produsă în cadrul distileriei „Topaz”, o companie rusească specializată în producția produselor alcoolice. Compania funcționează de aproximativ șase ani și face parte din holdingul „Alcoolul rus”, la fel ca „Distileria siberiană”.
O altă marcă rusească de votcă este „Флагман”. Primul produs a fost lansat pe piață în 1998. În prezent, acesta se exportă în 14 țări din Europa de Vest și Asia de Sud-Est.
Două dintre cele mai cunoscute mărci de votcă din R. Moldova, „Smirnoff” și „Nemiroff”, vor să creeze iluzia că nu ar fi produse în Rusia. „Smirnoff” este o marcă lansată de rusul Vladimir Smirnov, în 1980, care, în 1904, a fost forțat de către țar să închidă fabrica de producție. Acesta a restabilit fabrica în 1920, în Constantinopol (Istanbulul de azi), apoi s-a mutat în Lvov, unde a început să-și vândă votca cu denumirea de „Smirnoff”, după cum se pronunță în limba franceză.
Votca „Nemiroff”, deși este o marcă ucraineană, în funcție de preferințele și conexiunile comerciale ale marketurilor, deseori se găsește pe rafturile din țară ca fiind produsă în Federația Rusă. Aceasta din cauza că are fabrici de producție și în Rusia, unde a început să fie importată din anul 1906. Așadar, atenție la codul de bare.
Marca votcii „Руcский Стандарт” a apărut pe piața rusească în 1992, fiind fondată de afaceristul Rustam Tariko. Mai mult, în 1999 Rustam a fondat o bancă și o companie de asigurări cu același nume. Originea acesteia nu este doar indubitabilă, ba chiar cu aceasta se mândrește cel mai mult producătorul ei. „Fiecare sticlă de „Русcкий Стандарт” vine cu un certificat care garantează că a fost emisă de guvernul rus și că votca noastră este sută la sută rusească. Produsă în Rusia, din ingrediente rusești, îmbuteliată în Rusia, la distileria din Sankt-Petersburg”, prezintă producătorul.
Berea lor, la noi pe rafturi
Cel mai mare producător de bere din Republica Moldova, „Efes Vitanta Moldova Brewerry”, pe lângă faptul că produce propria marcă, este importatorul a numeroase mărci rusești de bere. Printre acestea se regăsesc berile „Starîi Melnik”, „Sokol” și „Miller”. De altfel, fiind în strânsă colaborare cu compania-soră rusească „Effes Rusia”, care produce mărcile „Grolsch”, „Peroni Italy”, „Pilsner Urquell”, „Bavaria”, „Redd’s” și „Три Богатыря”, face constantă prezența berii rusești în R. Moldova. Iarăși, berea cu aceste mărci nu este întotdeauna produsă în Rusia, verificați codul de bare.
Alte mărci de bere de origine rusă care trebuie boicotate sunt „Жигули”, „Жигулёвслое”, „Балтика”, „Cтарый медведь”, „Белый медведь” și „Старый Мельник”. Atenție, puteți găsi bere cu aceste mărci cu codul de bare 484, adică produse în Moldova. Totuși, acestea nu sunt decât îmbuteliate la noi.