Bormaşina în ACŢIUNE. O reparaţie simplă în apartament costă peste 100 de mii de lei
Cele mai multe bătăi de cap le au proprietarii apartamentelor în variantă albă sau sură. După șocul financiar suferit în urma procurării locuinței, oamenii cu greu realizează de câți bani au nevoie pentru reparație și mai ales cât timp sau nervi implică un asemenea proces. Pentru un apartament cu două camere, costurile minime pentru reparația la cheie depășesc 100 mii de lei – jumătate pentru muncitori și jumătate pentru materialele necesare. Totuși, cheltuielile finale variază în funcție de suprafața locuinței, prețul materialelor de construcție, complexitatea lucrărilor și evident costul pentru serviciile lucrătorilor.
Înainte de a începe reparația în apartament, specialiștii în domeniu recomandă proprietarilor să urmeze câțiva pași care le vor ușura munca și le vor economisi timpul. În primul rând, trebuie evaluată cu atenție fiecare cameră ce urmează să fie reparată. Trebuie stabilite cu precizie necesitățile și mijloacele care vor fi utilizate. Un lucru extrem de important este analiza pieței materialelor de construcție și identificarea ofertelor speciale sau a reducerilor. La fel, potrivit experților imobiliari este binevenită consultarea unei companii sau a unor specialiști. Celor care au idei extravagante sau greu de executat, li se sugerează să-și repartizeze rațional bugetul și să conștientizeze că aceste lucrări vor prelungi cu mult perioada de reparație și vor implica cheltuieli suplimentare.
„Pe lângă bani am cheltuit mult timp și nervi”
Chiar dacă sunt multe companii care se ocupă de reparația apartamentelor la cheie, mulți cetățeni preferă să colaboreze cu persoane sau echipe care activează pe cont propriu. Un astfel de exemplu este Alexandru Școdin. În toamna anului trecut, el și-a făcut reparație într-un apartament care are o suprafață de 60 de metri pătrați. „Lucrătorii i-am selectat conform obiectelor precedente unde au lucrat și am avut posibilitatea să evaluăm calitatea serviciilor prestate. Reparația a fost de la zero și a durat în jur de două luni. Am demolat câțiva pereți și asta ne-a mai furat din timp”, susține bărbatul.
Potrivit lui, cele mai mari dificultăți le-a întâlnit la evacuarea deșeurilor, deoarece în preajma blocului nu erau tomberoane speciale pentru gunoiul de construcții. O altă problemă a fost urcarea materialelor de lucru până la etajul patru într-un bloc fără ascensor. „Prețurile materialelor de construcție le-am analizat în funcție de distribuitori, dar și de calitatea lor. Pentru un apartament cu două camere, cu bucătărie și grup sanitar am cheltuit în jur de 5000 de euro. Suma a inclus costul pentru lucrări și pentru materiale. Dar pe lângă bani am cheltuit mult timp și nervi. Sunt multe lucruri mărunte care-ți dau bătăi de cap și pe care nu le poți prevedea. Este o vorbă, dacă dorești să-i faci cuiva un rău, urează-i reparație în apartament”, a concluzionat Alexandru zâmbind.
„Cheltuielile sunt mai mari decât te aștepți inițial”
La ajutorul unui grup de lucrători, care muncesc pe cont propriu, a apelat și Mariana, o tânără din Chișinău care și-a cumpărat recent un apartament de 70 m2 cu două camere, în variantă albă. Ea spune că reparația începută de la zero este mereu imprevizibilă. Dacă la prima vedere, pereții pot părea drepți și podeaua făcută bine, ulterior se adeverește contrariul. „Deja mai bine s-ar vinde apartamentele în varianta sură, ca locatarii înșiși să facă lucrările de finisare, căci nu cred că există cineva care a lăsat pereții așa cum i-a găsit. O altă problemă este și calitatea lucrărilor propriu-zise de la compania de construcții. Aceasta folosește cele mai ieftine sisteme de iluminat spre exemplu, apoi te trezești că nu lucrează unele chestiuni puse de companie. Și acestea îți provoacă niște cheltuieli suplimentare și consumă timp pentru a fi schimbate. Nu în ultimul rând, trebuie aleși bine muncitorii, care vor face reparația. Calitatea lucrărilor este importantă, dar și atunci, când finalizarea lor durează la nesfârșit, îți vine să te lași de toate și să-ți iei lumea în cap”, mărturisește chișinăuianca.
Potrivit ei, cheltuielile sunt mai mari decât te aștepți inițial, iar ulterior apar tot felul de costuri aparent minore, care cumulativ trag greu la cântar. „Trebuie să țineți cont că aveți nevoie de multe lucruri la care nu v-ați fi gândit, cum ar fi cleiul pentru teracotă sau plinta care se pune în fiecare cameră. Pentru lucrările de finisare, plus materiale și tehnica sanitară cheltuielile se ridică la peste 100 de mii de lei. Aceasta înseamnă că reparația este relativ simplă și materialele de construcție au un preț mediu sau mai mic”, a comunicat Mariana.
Serviciile agenției de profil – de la 70 de euro m2
Sunt persoane care nu au timp și nici plăcere să se implice în procesul de reparație și apelează la serviciile agențiilor specializate. Specialiștii recomandă ca agenția să fie selectată conform lucrărilor efectuate precedent și să fie stabilite din start toate condițiile de colaborare prin intermediul unui contract legalizat la notar. Conform paginii web, a unei agenții imobiliare din Chișinău, reparația capitală include o gamă completă de lucrări. Acestea implică nivelarea, tencuiala și vopsirea pereților, încleierea tapetului sau alte metode de decor. Mulți solicită înlocuirea geamurilor, a firelor electrice și instalarea ușilor.
Pe același site sunt menționate prețurile pentru fiecare lucrare în parte, iar fiind cumulate, costul pentru reparația capitală a unui metru pătrat a apartamentului, prin intermediul agenției, ar costa 2400 de lei. Prin urmare, pentru un apartament de 70 m2 proprietarul va trebui să scoată din buzunar în jur de 170 de mii de lei doar pentru lucrările prestate de agenție. Conform specialiștilor, tot cam atât costă materialele de construcție, iar mobilierul și amenajarea finală a locuinței prevede alte costuri suplimentare.
Lucrări de reparație doar între orele 8:00 și 18:00
Expertul imobiliar, Radu Sitov, susține că, de obicei, serviciile agențiilor specializate în reparații costă de 3-4 ori mai mult decât ale persoanelor care lucrează pe cont propriu. „Dacă proprietarul dorește calitate și operativitate, atunci trebuie să-și rezerve un buget de 50-150 de dolari per metru pătrat. Timpul executării lucrărilor variază între 1-3 luni. Materialele ar fi bine să fie procurate de la magazine specializate unde se oferă factură și garanție”, susține specialistul. Pentru a evita eventuale înșelăciuni din partea muncitorilor, Sitov recomandă ca lucrul să fie efectuat etapizat și să existe din start un plan prestabilit.
Conform proiectului de lege cu privire la locuinţe, adoptat de Parlament, lucrările de reparaţie, care provoacă zgomot, pot fi efectuate de la ora 08:00 până la 18:00. Totodată, acesta stabilește clar regulile de reconstrucţie şi replanificare a locuinţelor în blocurile locative. Astfel, la reconstrucţia locuinţei va fi interzisă extinderea încăperilor din contul balcoanelor şi al lojilor, intervenţia care afectează structura de rezistenţă a blocurilor, extinderea şi reamplasarea bucătăriilor şi a blocurilor sanitare, reamplasarea reţelelor de apă şi canalizare. Acţiunile care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative, cum ar fi construcţia balcoanelor şi a anexelor, la fel vor fi interzise.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!