Politică

BREAKING NEWS. Voronin a făcut scandal în Parlament și a încercat să ÎMPIEDICE inițiativa privind substituirea „limbii moldovenești” din toate legile cu „LIMBA ROMÂNĂ”. „Limba română, unica stăpână!”

Fostul președinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, a încercat astăzi să împiedice în Parlament, în cadrul ședinței Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, aprobarea proiectul de lege nr. 35, care presupune substituirea cuvintelor „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, cu cuvintele „limba română” în toată legislația națională, inclusiv în Constituție.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Petru Frunze, a prezentat proiectul respectiv în cadrul Comisiei și a explicat că, de fapt, acesta are drept scop executarea unor hotărâri ale Curții Constituționale, astfel încât „limba moldoveneasca” urmează să fie substituită în toate legile naționale cu sintagma „limba română”.

„Am avut un schimb de replici cu deputatul Vladimir Voronin, care a încercat să facă referire la o istorie falsă și tot felul de insinuări, care sunt bazate pe emoții politice. Răspunsul meu a fost formulat în felul următor: „limba moldovenească” este o noțiune de interes politic ce contravine tuturor cercetărilor științifice. Limba română, unica stăpână!”, a spus Frunze.

Potrivit parlamentarului PAS, în ultimii 30 de ani a fost dezbătut de nenumărate ori acest subiect, iar acum e timpul de pus punct. „S-a urmărit divizarea societății, dar acum punem punct dezbaterilor. Restabilim un adevăr, care are la bază o cercetare științifică”, a conchis Frunze.

Cuvintele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” sau „limba noastră”, la orice formă gramaticală, urmează să fie substituite cu cuvintele „limba română”, în cazul în care se are în vedere limba de stat a R. Moldova, în toată legislația națională, inclusiv în articolul 13 din Constituția R. Moldova, potrivit unui proiect de lege înregistrat în Parlament de mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Potrivit legislatorilor, în acest fel vor fi implementate considerentele hotărârii Curții Constituționale din decembrie 2013, prin care sintagma „limba moldovenească” din Constituție se modifică în „limba română”.

Sursa: Ziarul Național

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Spre deosebire de ”jandarmul român”, miliționerul ăsta țicnit, ruso-moldovenist, cioroi boit, ”bate” și se zbate până își va da și ultima bășină moscălească sovietoidă… Pentru că suflet nu are putregaiul de moșneag dement, otrava afurisită a neamului, mătrăguna dracului cu stea în coarne…

 2. Psihologic..s tem de cuvintul roman!..
  Ideologia indusa inca din copilarie..ii inspaimanta acum!
  Ce otrava a putut semana Rusia..in tot URSS-ul..
  Unii sunt platiti..tuturor insa le este teama..ca securistilor in Romania in (0..dar au scapat si acum rad in nas..Asa si astia..vor scapa si cu banii lor furati cu tot!

 3. Bre Volodea
  Ce-ar fi sa-ti cauti de lucru prin Siberia natala si sa ne lasi in pace !
  Cand n-or mai venii banii de la ruSSia ce o sa mai zici ?
  P.S
  Sincer,tare mi-ar place sa iei o bataie la talpi de la “Jandarmul roman”.

 4. Toate relele in Moldova se trag de la jivina si zdohnitura aceasta imputita, saminta alcoolica de dupa Ural, n-are nimic comun bosorogul acesta cu Tara Romaneasca! La puscarie cu blegul acesta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *