Actualitate

Bulgaria – export record de armament

În 2016 exportul de armament al Bulgariei a marcat un record – peste 1 miliard de euro. Tot în acest an țara a devenit cumpărătorul numărul 2 de armament românesc după SUA.

Principalele piețe de desfacere pentru armamentul bulgăresc sunt țările din Orientul Mijlociu. În 2016 a fost realizată o creștere a exportului fața de anul precedent de peste 45%. Fața de 2014 creșterea este de 2,5 ori, iar de 2013 – de peste patru ori.

Informația poate fi citită în Raportul anual al Comisiei pentru controlul asupra exportului de armament și neproliferării armelor de distrugere în masă. Comisia este obligată să publice informații, fără a menționa cifre concrete pentru contracte și companii.

Raportul arată că la baza unor licențe pentru export care însumează 1,26 mlrd. de euro în 2016 au fost realizate contracte de peste 1 miliard, ceea ce reprezintă un record al realizărilor de intenții fața de anii precedenți și arată stabilitatea afacerilor.

Importatorul numărul 1 de armament bulgăresc este Irakul, cu 260 de mln. de euro, urmat de Arabia Saudită – 239 de mln., SUA – 98 de mln., Afganistanul – 55 de mln. și India – 34 de mln. Peste jumătate din export se îndreaptă spre Orientul Mijlociu.

În structura exportului predomină munițiile – a.z.categoria ML3 – 360 de mln. euro și rachetele și bombele din categoria ML4 – 370 de mln.

europalibera.org 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *