UE / Nato

Bulgaria și România au răspuns cererii Rusiei de a retrage forțele NATO

„Bulgaria este o țară suverană care și-a făcut alegerea cu mult timp în urmă devenind membră a NATO. Astfel, noi înșine decidem să organizăm apărarea țării noastre în coordonare cu partenerii noștri”, a spus premierul Bulgariei.

El a adăugat că în Tratatul Atlanticului de Nord nu există o categorie „inferioară” de membri ai Alianței, în privința căreia apărarea colectivă să fie aplicată selectiv sau într-un mod limitat.

În urma Bulgariei, la Lavrov i-a răspuns și Ministerul de Externe al României. Serviciul de presă al departamentului a spus că consideră astfel de cereri „nepotrivite și nefondate”.

Ministerul român de Externe a subliniat că prezența forțelor NATO în statele aliate este o reacție defensivă la comportamentul din ce în ce mai agresiv al Federației Ruse, „mai ales din 2014, când teritoriul ucrainean al Crimeei a fost ocupat ilegal de Rusia”.

Ministerul român a mai amintit că propunerea Moscovei de reducere a forţelor NATO în ţările care au aderat la Alianţă după 1997 a fost deja respinsă în timpul negocierilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.