UE / Nato

Bulgaria și România au răspuns cererii Rusiei de a retrage forțele NATO

„Bulgaria este o țară suverană care și-a făcut alegerea cu mult timp în urmă devenind membră a NATO. Astfel, noi înșine decidem să organizăm apărarea țării noastre în coordonare cu partenerii noștri”, a spus premierul Bulgariei.

El a adăugat că în Tratatul Atlanticului de Nord nu există o categorie „inferioară” de membri ai Alianței, în privința căreia apărarea colectivă să fie aplicată selectiv sau într-un mod limitat.

În urma Bulgariei, la Lavrov i-a răspuns și Ministerul de Externe al României. Serviciul de presă al departamentului a spus că consideră astfel de cereri „nepotrivite și nefondate”.

Ministerul român de Externe a subliniat că prezența forțelor NATO în statele aliate este o reacție defensivă la comportamentul din ce în ce mai agresiv al Federației Ruse, „mai ales din 2014, când teritoriul ucrainean al Crimeei a fost ocupat ilegal de Rusia”.

Ministerul român a mai amintit că propunerea Moscovei de reducere a forţelor NATO în ţările care au aderat la Alianţă după 1997 a fost deja respinsă în timpul negocierilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *