Istorie

Calendar istoric 1 septembrie: Hitler atacă Polonia. Rușii și fasciștii nemți sărbătoresc împreună invadarea Poloniei

Cu o zi înainte, pe 31 august, soldați germani îmbărcați în polonezi au efectuat un atac împotriva stației radio germane Sender Gleiwitz din Silezia superioară, o provincie germană (din 1945: Gliwice, Polonia), oferind un „casus beli” pentru Adolf Hitler.

O bună parte a Forțelor Aeriene Poloneze a fost distrusă la sol, apărarea antiaeriană era aproape inexistentă, iar avioanele care au putut să decoleze au fost pradă ușoară pentru Messerschmitt-urile Me-109 ale Luftwaffe.

Pe 17 septembrie, Uniunea Sovietică a invadat Estul Poloniei, în conformitate cu articolul II al protocolului adițional al pactului de neagresiune dintre Germania și URSS, mai cunoscut sub numele de “Ribbentrop-Molotov”, după cei doi miniștri de externe care au parafat documentul.

Brest-Litovsk, rușii și fasciștii sărbătoresc ocuparea Poloniei

Cea mai bună ilustrare a înțelegerii germano-sovietice asupra evenimentelor o reprezintă cazul de la Brest-Litovsk. Orașul fusese ocupat de către Corpul 19 Panzer comandat de generalul Heinz Guderian, dar la apropierea Brigăzii 29 Tancuri Sovietică, cele două forțe au negociat pașnic schimbarea “proprietarului” citadelei. Mai mult, comandanții sovietici și germani au organizat o paradă comună a victoriei, înainte ca forțele germane să se retragă în spatele liniei de demarcație convenite.

Confruntată cu un al doilea front, rezistența poloneză s-a prăbușit definitiv pe 6 octombrie, după Bătălia de la Kock. Toate trupele disponibile ale Poloniei, aproape 120.000 de oameni, au fost evacuate în România, țară neutră în acel moment.

Polonia nu a semnat niciodată un act de capitulare în fața celor două puteri.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *