Actualitate

Campanie murdară împotriva României. Separatiștii din Transnistria folosesc criza AZ în războiul informațional

După ce inițial autoritățile din Transnistria au încercat să dezinformeze populația din stânga Nistrului, prin omisiune, declarând că dozele de vaccin AstraZeneca, ce urmează să ajungă în regiunea transnistreană sunt „un ajutor umanitar din partea Organizației Mondiale a Sănătății”, Tiraspolul s-a văzut nevoit să mulțumească cu jumătate de gură României, după ce Ambasada țării noastre de la Chișinău a publicat documente oficiale cu dozele donate care au ajuns și în Transnistria.

Doar că actuala criză prin care trece AstraZeneca a fost folosită ca o oportunitate de aparatul de propagandă din regiunea separatistă.

Amintim că mai multe ţări europene au suspendat săptămâna trecută utilizarea serului AstraZeneca ca urmare a semnalării unor cazuri rare de cheaguri sangvine la persoane vaccinate. Totuși, 12 dintre aceste state au reluat vaccinările ca urmare a recomandării făcute de EMA.

Propaganda din Transnistria se folosește de AstraZeneca pentru a duce o campanie „tipic rusească” împotriva României

Doar că această situație a fost speculată de Tiraspol. Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, a atenționat asupra narativului propagandei de la Tiraspol care dezinformează precizând că România a donat AstraZeneca pentru a face rău Transnistriei.

„În Transnistria, unde au ajuns vaccinurile românești, s-a început o campanie de manipulare tipic rusească prin care se propagă ideea că România vrea să facă rău transnistrenilor, dându-le special vaccinul AstraZeneca care ar fi nociv, în timp ce cetățenii din Transnistria declară unanim că nu se vaccinează cu așa ceva. Este o manipulare mai dură decât prima, când nu s-a recunoscut meritul României în donație”, precizează Dan Dungaciu.

Subliniem din nou că Agenția Europeană pentru Medicamente a garantat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient.

România plătește greșelile trecutului în relația cu Republica Moldova

Profesorul Dan Dungaciu a salutat totodată decizia autorităților române de a dona vaccin Republicii Moldova, dar subliniază că Bucureștiul plătește decizii politice eronate din trecut cu privire la Republica Moldova.

„Mesajul în Republica Moldova este „mulțumim România, mulțumim Europa”, nu doar România. Din păcate suntem în situația în care niciun politician important de la Chișinău nu vrea să aducă România în prim plan pentru că cred că o asociere puternică cu România le scade potențialul de vot. (…) Deși dacă nu era România nu mai puteai mulțumi Europei. Ce a făcut România cu chestiunea cu vaccinul e foarte bine, dar din nefericire ce se întâmplă în Republica Moldova sunt culegerea roadelor unei politici neinspirate.

Suntem într-o situație în care gestionăm politic relația cu oficialii Republicii Moldova, oficiali care înainte când veneau în România nici nu ne întâlneam cu ei. La nivelul opiniei publice acest lucru a lăsat urme”, a conchis Dan Dungaciu, care a amintit și de o dezamăgire a moldovenilor cu privire la faptul că Bucureștiul l-a susținut inițial pe oligarhul Vladimir Plahotniuc.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *