Campanie pentru promovarea drepturilor victimelor violenţei în familie „WAVE Step Up!” la Chișinău
În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Elena Burca, directoarea Asociaţiei Împotriva Violenţei „Casa Mărioarei”, membră a coaliţiei, a declarat că această campanie va dura doi ani. Acţiunile campaniei vor fi îndreptate către factorii de decizie. „Accent va fi pus pe deschiderea accesului pentru supravieţuitorii violenţei la servicii specializate şi de calitate. Adică, deschiderea centrelor, susţinerea organizaţiilor neguvernamentale”, a declarat Elena Burca.
Potrivit ei, pentru a obţine un rezultat mai eficient, campania se va axa pe două probleme: violenţa în familie şi violenţa sexuală. Elena Burca susţine că accentul va fi pus pe aceste probleme pentru ca, în final, la nivelul decizional şi la nivel de suport filantropic să se obţină îmbunătăţirea calificării specialiştilor.
Coordonatoarea Coaliţiei Naţionale „Viaţa Fără Violenţă în Familie”, Veronica Vition, a menţionat că violenţa în familie este o problemă foarte gravă, dar nu reprezintă o prioritate şi nu este conştientizată pe deplin de către societate. „Se consideră că este o problemă de familie şi ea nu trebuie exteriorizată pentru că funcţionează, de fapt, „legea tăcerii”, a declarat Veronica Vition.
Preşedinta Platformei pentru Egalitate de Gen, Valentina Bodrug-Lungu, a menţionat că stereotipurile de gen au impact direct asupra situaţiei în familiei. În opinia sa, violenţa apare şi din cauza divizării rolurilor în familie, educării copiilor şi cheltuirea banilor. Problema violenţei în familie trebuie abordată la toate nivelurile, pornind de la nivelul decizional şi până la problema generală în societate, de aceea, este nevoie de campanii îndreptate către diferite grupuri ale populaţiei.
Ludmila Popovici, directoarea executivă a Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, a afirmat că este foarte dureros faptul că până acum asistenţa directă a victimelor violenţei în familiei nu a fost o prioritate nici pentru stat, nici pentru donatorii externi. Potrivit ei, asistenţa directă este cea care ar putea avea cel mai important rol în prevenirea fenomenului.
Lilia Potîng, juristă în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, a menţionat că Republica Moldova are cadru legal lacunar şi probleme grave la implementarea legislaţiei care asigură protecţia victimelor violenţei. „Avem o atitudine nu tocmai corespunzătoare a autorităţilor care sunt responsabile şi ar trebui să se implice la soluţionarea cazurilor de violenţă în familie”, a declarat Lilia Potîng.
Campania internaţională „WAVE Step Up!” este iniţiată de reţeaua organizaţiilor pentru femei împotriva violenţei „Women against Violence Europe” în 46 de ţări. Acţiunile concrete, care vor fi desfăşurate în Republica Moldova, vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru care urmează să se întrunească în viitorul apropiat.
IPN