Sănătate

Cancerul pancreatic: Scaunele urât mirositoare care “nu se elimină” ar putea semnala boala

Simptomele cancerului pancreatic pot fi dificil de depistat, dar experții au avertizat asupra semnelor care apar în scaunul unei persoane.

Această boală apare atunci când celulele canceroase cresc, se divid și apoi se răspândesc în pancreas, un organ care se află în partea de sus a burții și care vă ajută să digerați alimentele și să produceți hormoni, cum ar fi insulina.

Este adesea etichetat drept “ucigașul tăcut”, deoarece majoritatea pacienților nu prezintă simptome până când cancerul nu se răspândește în organele din jur.

Dar experții în sănătate au avertizat asupra semnelor revelatoare care apar în scaunul unei persoane, deoarece, atunci când un canal pancreatic este blocat de o tumoare, nu există sucuri pancreatice suficiente în intestine, notează mirror.co.

Departamentul de chirurgie al Universității Columbia explică: “Insuficiența sucurilor pancreatice în intestine poate duce la o absorbție slabă și diaree, deoarece alimentele nedigerate trec rapid prin tractul digestiv.

“Dacă se întâmplă acest lucru, scaunul poate pluti din cauza conținutului mai mare de grăsimi, poate avea un aspect voluminos, gras și neobișnuit de palid”.

Potrivit Pancreatic Cancer Action Network, majoritatea pacienților cu cancer pancreatic se confruntă cu diaree, constipație sau ambele.

“Diareea constând în scaune moi, apoase, uleioase sau urât mirositoare poate fi cauzată de cantități insuficiente de enzime pancreatice în intestine”, a adăugat organizația caritabilă.

“Acest lucru duce la malabsorbție, deoarece alimentele nedigerate trec rapid prin tractul digestiv. Constipația este, de asemenea, o problemă frecventă, în special în rândul pacienților care iau medicamente pentru durere.”

Cu toate acestea, dacă sistemul digestiv lucrează prea încet, scaunul poate deveni dur, uscat și dificil de eliminat.

Mai mult, Organizația Pancreatic Cancer UK subliniază că scaunul poate fi greu de aruncat în toaletă și “miroase oribil”.

Mirosul urât provine de la elementul gras al steatoreei, care produce un miros distinctiv de compuși organici volatili.

Aceste substanțe chimice, care conțin carbon și se găsesc în toate ființele vii, îi pot ajuta pe medici să detecteze cancerul pancreatic într-un stadiu mai timpuriu.

În 2021, un studiu a identificat simptome suplimentare ale cancerului pancreatic care pot apărea cu un an înainte de diagnostic, inclusiv urina închisă la culoare și setea.

Alte simptome au inclus:

Probleme de înghițire

Diareea

Schimbarea obiceiurilor intestinale

Vărsături

Indigestie

Masă abdominală

Durere abdominală

Pierdere în greutate

Constipație

Grăsime în scaun

Umflături abdominale

Greață

Flatulență

Arsuri la stomac

Febră

Oboseală

Pierderea poftei de mâncare

Mâncărime

Dureri de spate.

Deși urina închisă la culoare este acum recunoscută ca fiind un semn al bolii, este important de reținut că urina urât mirositoare nu este.

Atât îngălbenirea pielii (icter), cât și sângerarea la nivelul stomacului sau al intestinului sunt, de asemenea, considerate cele mai grave două simptome asociate cu boala.

“Atunci când cancerul pancreatic este diagnosticat mai devreme, pacienții au șanse mai mari de supraviețuire”, a declarat Dr. Weiqi Liao, cercetător de date la Universitatea din Oxford.

“Este posibilă diagnosticarea pacienților atunci când aceștia se prezintă la medicul de familie, dar atât pacienții, cât și medicii de familie trebuie să fie conștienți de simptomele asociate cu cancerul pancreatic.”

De fapt, cercetătorii au descoperit că un procent uriaș de 36% dintre decesele cauzate de cancerul pancreatic ar fi putut fi evitate dacă acesta ar fi fost depistat mai devreme.

Prin lărgirea repertoriului de simptome, oamenii de știință i-au ajutat pe medici să ia decizii cu privire la cine să trimită pentru teste urgente.

Acest lucru se poate dovedi salvator atunci când un pacient are mai multe simptome aparent nespecifice fără o cauză evidentă.

În cazul în care simptomele persistă mai mult de două săptămâni, cea mai bună măsură ar fi să solicitați o opinie profesională de la medicul dumneavoastră de familie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *