Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Consumul de tutun reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate în Uniunea Europeană, fumatul fiind cauza mai multor boli grave cum ar fi cancerul pulmonar, bolile respiratorii și accidentele vasculare cerebrale. Totodată, acest viciu cauzează, anual, în jur de 700.000 de decese în Uniunea Europeană. Milioane de vieți ar putea fi salvate prin completarea politicilor existente de luptă împotriva tutunului cu abordări noi. Recunoașterea rolului produselor fără fum în reducerea riscurilor pentru sănătate a demonstrat rezultate pozitive în mai multe state.
Medicul Dumitru Brînza de la Institutul Oncologic din Moldova susține că, în Uniunea Europeană, fumatul este principalul factor de risc al cancerului, care poate fi evitat. Specialistul declară că statele care au implementat strategia de reducere a riscurilor, oferind fumătorilor produse de nicotină care nu ard, au reușit să reducă cazurile de boli grave asociate fumatului. Exemple pozitive în acest sens sunt țări precum Irlanda, Marea Britanie și țările scandinave.
În același timp, multe state continuă să ignore rolul produselor fără fum, ignorând și necesitățile fumătorilor, iar statisticile arată că Moldova este unica țară din Europa în care rata fumătorilor este în creștere.
„Strategiile de reducere a daunelor fumatului sunt aplicate cu multă ezitare și adesea nu fac parte din programele naționale de sănătate. În timp ce produsele alternative de nicotină sunt considerate mai puțin dăunătoare și, prin urmare, o opțiune bună de reducere a daunelor, în special pentru persoanele cu istoric de mai multe încercări de renunțare, departamentele naționale de sănătate continuă să ignore aceste fapte”, declară Dumitru Brînza.
Specialistul afirmă că politica privind controlul tutunului trebuie să includă atât strategii concentrate pe abținere, cât și strategii de reducere a daunelor bazate pe dovezi. Strategiile individualizate ar trebui să sprijine persoanele care fumează să renunțe la fumat, pentru a accelera reducerea deceselor asociate cu acest viciu. O atenție deosebită trebuie acordată tinerilor care au nevoie de protecție împotriva oricărui tip de dependență.
Medicul oncolog Iacob Locoman a prezentat exemplul Suediei, care înregistrează cel mai mic număr bolnavi afectați de cancer pulmonar din Europa. În Suedia, rata fumatului este de aproximativ 5%, datorită răspândirii produsului fără fum de uz oral – snus, clasificat de autoritățile americane din domeniul sănătății ca produs de tutun cu risc redus. Riscurile de dezvoltare a cancerului în urma consumului acestor produse sunt semnificativ reduse în comparație cu țigările care ard tutunul.
„Peste 60% dintre pacienți continuă să fumeze după ce le este pus diagnosticul, chiar și atunci când au cancer pulmonar cauzat de fumat. Aceasta reprezintă o problemă majoră, deoarece pentru ca să fie tratați cu succes, acești pacienți trebuie să înceteze inhalarea monoxidului de carbon din fumul de țigară în organism. Această substanță duce la hipoxie și reduce eficacitatea tratamentului cu 50%”, a menționat medicul oncolog.
Datele statistice arată că doar 1 din 40 de fumători reușește să renunțe la țigări după vizita la medicul de familie și urmare a recomandărilor generale. Astfel, narcologul Alexei Bandatii recomandă fumătorilor să apeleze la psihoterapie.
„În lupta împotriva acestui obicei dăunător, terapia psihologică este, de asemenea, de mare ajutor. Un specialist te poate ajuta să conștientizezi dependența, să faci față momentelor dificile, și, în timpul terapiei explicative, să găsești înlocuitori potriviți. Psihoterapia este una dintre principalele metode de tratare a dependenței de tutun și presupune mai multe abordări: recomandări medicale, hipnoză și codificare împotriva dependenței de nicotină, terapie comportamentală”, declară specialistul.
Fumătorii care totuși nu pot renunța la acest viciu sunt îndemnați să înlocuiască țigările tradiționale cu produse fără fum care conțin nicotină: gumă de mestecat, plasturi sau produse din tutun fără ardere. Produsele fără fum, în comparație cu țigările obișnuite, furnizează nicotină fără a arde tutunul. Experții au estimat că fumul de țigară conține peste 6000 de substanțe chimice nocive, dintre care 100 pot provoca cancer.
Produsele din tutun încălzit și țigările electronice oferă o experiență apropiată de cea a țigărilor, eliminând în același timp niveluri mai scăzute de substanțe chimice nocive. Produsele cu nicotină orală, de asemenea, oferă posibilitatea consumatorului să nu inhaleze în plămâni substanțele nocive. Toate aceste produse conțin nicotină și nu sunt lipsite de riscuri, dar pot fi alegeri mai bune pentru adulți decât fumatul tradițional.
Sursa Infotag.md