Bună Dimineața

Când Moscova e „îngrozitor de liniștită”, trebuie să ne neliniștim noi

Obiectul interviului este „descifreaza mesajelor” transmise de președintele V. Putin în discursul despre starea națiunii ținut recent în fata Dumei rusești. Cu referire la R. Moldova D. Dungaciu consideră că "Moscova are doua instrumente majore pentru a controla mișcările politice ale Chișinaului. Una este pârghia transnistreana, a doua migrația din Rusia. Niciuna dintre ele nu a fost în realitate folosita pana acum!".

Pentru a prezenta tabloul deplin al inventarului de instrumente folosite de Rusia pentru a controla viața politică a Chișinăului, trebuie să mai adăugăm la cele „două pârghii” cel puțin încă șase: minoritatea rusofonă din R. Moldova, mass media rusească, agenții de influență din administrația, partidele politice și mass media, moldovenii nostalgici după URSS, Mitropolia Moldovei și Partidul comuniștilor, ultimele două fiind veritabile structuri de ocupație rusească în R. Moldova.

Moscova de aceea și este „îngrozitor de liniștită”, fiindcă are în dotare mai multe pârghii pe care le „accesează” de câte ori crede că e cazul, toate acestea sunt la fel de periculoase, potențialul lor exploziv fiind cu adevărat enorm. Frontul pe care sunt folosite aceste pârghii este cel identitar și cultural-religios subiecte electorale în toate campaniile de la 1991 încoace. Nu va face excepție nici campania electorală din 2014. Pe aceste fronturi se dă lupta pentru neadmiterea occidentalizării R. Moldova.

Când partidul comuniștilor luptă pentru încorporarea R. Moldova în Uniunea Vamală, iar Mitropolia Moldovei – împotriva legalizării minorităților sexuale aceste structuri de ocupație rusească luptă de fapt împotriva apropierii R. Moldova de Europa și valorile occidentale. Dacă așa cum s-a anunțat, pe 1 mai 2014 va fi definitivat Tratatul Uniunii Economice Eurasiatice, e de așteptat ca liniștea Moscovei să devină tot mai îngrozitor de … adâncă.

Firește, este foarte important cum se va poziționa în continuare Bruxellesul și a Berlinul față de Moscova, dar nu mai puțin importantă este poziția Chișinăului față de Moscova. Dacă actualii lideri ai R. Moldova nu-și vor învinge reflexele de vasali și frați mai mici ai marelui popor rus lucrurile nu se vor schimba în bine. În plan practic asta înseamnă că Rusie trebuie să fie lipsită de pârghiile de influență pe care le are asupra R. Moldovei. Dacă e mai greu cu primele două pârghii, despre care vorbea D. Dungaciu, cu celelalte ar fi mai ușor, dacă ar există curajul politic necesar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *