Internațional

Când Moscova promite pace, ascunde-te: „Cernigovul a fost bombardat toată noaptea”

Oraşul ucrainean Cernihiv, situat în nordul Ucrainei, a fost bombardat ”toată noaptea” de marţi spre miercuri, anunţă miercuri guvernatorul regiunii, în pofida faptului că Moscova a anunţat marţi o reducere a activităţii militare ruse în această zonă, relatează AFP, preluată de News.ro.

”„”, cu artilerie şi avioane, a anunţat într-o postare pe Telegram guvernatorul Viaceslav Ceauş.

Infrastructuri civile au fost fost distruse în aceste bombardamente, iar oraşul nu are, în continuare, apă şi electricitate.

Acest oraş, care avea 280.000 de locuitori înainte de război, ”nu are comunicaţii şi nu le mai putem repara”, a anunţat el la televiziune, evocând atacuri la Nijîn, în aceeaşi regiune.

Rusia a promis marţi să-şi reducă ”în mod radical” operaţiunile militare către Kiev şi Cernihiv, în urma unor negocieri ruso-ucrainene ”substanţiale” la Istanbul.

”Situaţia nu se schimbă. Cernihivul este bombardat cu artilerie şi avioane”, a anunţat Viaceslav Ceauş.

Cernihivul este, după Mariupol, oraşul ucrainean cel mai grav afectat de bombardamente de la începutul războiului lansat de Moscova la 24 februarie.

Primarul oraşului Cernihiv, Vladislav Atroşenko, a anunţat marţi că 350 de persoane au fost ucise la cernihiv de peste o lună şi că alte 400 de persoane au fost rănite – majoritatea civili.

”Pentru moment, nu putem constata, din nefericire, că ruşii scad intensitatea ostilităţilor către Kiev şi Cernihiv”, a confirmat miercuri Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne.

La Kiev, mai multe rachete au fost doborâte, în noaptea de marţi spre miercuri, de apărarea antiaeriană, a precizat el, citat de agenţia ucraineană de ştiri Interfax-Ukraine.

”Anumite unităţi şi echipamente (ruse) ies către teritoriul belarus. Asta seamănă a rotaţii (…) şi nu cu o adevărată pauză în ostilităţi”, estimează Denisenko.

Rușii se retrag din zona Cernigov

Imagini video postate pe reţelele sociale par să arate că trupele ucrainene au recâştigat teritoriu de la forţele ruse, în apropiere de oraşul Cernigău, aflat în nordul ţării, relatează CNN, preluat de News.ro.

Mai multe trupe ucrainene pot fi văzute în imagini filmate în satul Sloboda, la circa 19 kilometri de Cernigău.

Satul este vital în eforturile ucrainenilor de a rupe încercuirea de către ruși a Cernigăului. Aceasta ar fi una dintre primele victorii majore în ruperea încercuirii.

CNN precizează că a verificat autenticitatea imaginilor video.
În filmare se vede un tanc rusesc bombardat şi cuprins de flăcări. Fumul dens şi alb se vede pe străzile oraşului, pe lângă forţele ucrainene.

Cernigău, aflat la circa 145 de kilometri nord-est de Kiev, a suferit un „atac colosal” miercuri, potrivit primarului oraşului. Atacurile au continuat şi în suburbiile Kievului, la doar o zi de când Rusia a susţinut că îşi reduce campania militară din apropiere de Capitală şi din împrejurimi. Avansul ruşilor spre Kiev şi Cernigău stagna încă dinainte de anunţul Moscovei.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.