ActualitateSănătate

‘Când nu există erupția pe piele, e greu să-ți dai seama’

Medicul infecționist Adrian Marinescu, director medical la Institutul de Boli Infecțioase `Matei Balș` din București, a declarat vineri, la Digi, că noua tulpină 1b a virusului Mpox este mai agresivă și „poate să pună probleme”, după ce un suedez care s-a întors dintr-o țară africană a devenit primul caz din Europa de infectare cu noua mutație a virusului cunoscut și cu numele de „variola maimuței”.

O persoană a cerut ajutorul medicilor din Stockholm, după ce s-a simțit rău și a fost diagnosticată cu Mpox. Este primul caz produs de tulpina agresivă, diagnosticat în afara continentului african. Europa va înregistra probabil mai multe cazuri importate de Mpox în „zilele următoare”, a avertizat joi, filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. „Este probabil ca alte cazuri importate de tulpina 1 să fie înregistrate în regiunea europeană în următoarele zile și săptămâni”, a afirmat organizația într-un comunicat. Mpox se răspândește în ritm alert în Africa, iar tulpina cu care s-a infectat pacientul din Suedia a ucis 548 de oameni în Congo. Prin contact prelungit Medicul Adrian Marinescu spune că noua variantă Mpox „poate să ne pună mai multe probleme”.

„Este mai mult decât logic să ne gândim la pandemie și să intrăm mai ușor în panică. Cred că nu sunt motive de îngrijorare, discutăm mai degrabă de prudență și această alertă ne face să ne gândim la o boală pe care trebuie să o luăm în calcul. Aici sunt două lucruri: în primul rând, că variola maimuței e de multă vreme în Europa, e adevărat că au fost cazuri izolate, iar variantele noi întotdeauna apar. Faptul că acum această variantă 1b poate să ne pună mai multe probleme, acest lucru se referă la eventuale forme severe care sunt în procent mai mare. Nu numai că se transmite ușor, poate ar fi bine să ne amintim că e vorba de un contact prelungit și un contact apropiat, deci clar că riscul va fi mult mai mare prin tuse, prin strănut sau prin obiecte contaminate. Ceea ce înseamnă că de acum încolo alerta ne va spune așa: lumea medicală trebuie să ia în calcul acest diagnostic și de fiecare dată când o persoană vine mai ales de pe continentul african să se gândească, printre alte, și că va putea să fie variola maimuței”, a spus acesta. Întrebat cum se manifestă boala, doctorul a răspuns:
„La momentul inițial, când nu există erupția pe piele, e greu să-ți dai seama, că ai febră, ai o stare generală modificată, durere de cap, ganglioni care sunt inflamați, sunt lucruri caracteristice unei boli infecțioase, însă atunci când ai o erupție, care e dureroasă, care e cu vezicule, care apare de obicei la nivelul organelor genitale, sigur că trebuie să te gândești. Mai ales dacă e o persoană care a venit din afara Europei, mai ales Africa, sau dacă a luat contact cu o persoană care a venit de curând”. Adrian Marinescu a precizat că tratamentul pentru infecția cu Mpox este adaptat de la caz la caz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *