Cultură

Când şi cum vom înveşnici memoria lui Nicolae Sulac?

La eveniment au participat primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, soţia şi fiica marelui cântăreţ, respectiv Svetlana şi Doina Sulac, sora interpretului, Elena Sulac, rude şi prieteni. Realizarea monumentului a fost posibilă graţie unei participări cu adevărat populare, a sute de persoane şi instituţii. Astfel, 100 de mii, din cele 300 de mii, cât a costat monumentul, au fost oferite de Primăria Chişinău, restul banilor fiind colectaţi din donaţii. Deşi, în cadrul ceremoniei oficiale, acest lucru n-a fost menţionat, şi TIMPUL a pus umărul la înveşnicirea memoriei lui Nicolae Sulac, prin iniţiativa cu acelaşi nume.

La 23 aprilie 2004, în apelul nostru către cititori, constatam cu regret că, la un an de la dispariţia sa fizică, Nicolae Sulac – cântăreţ al poporului, legendă vie a neamului nostru – începe să fie dat uitării, că mormântul său se află în paragină, iar crucea stă gata să se prăbuşească. De aceea, redacţia TIMPUL a lansat ideea unui proiect pentru păstrarea memoriei cântăreţului de la Sadâc.

Primul lucru care urma să fie întreprins era înălţarea, din donaţii populare, a unui monument la mormântul rapsodului, din Cimitirul central din strada Armenească din capitală. Pentru ca aceste donaţii să ajungă la destinaţie, am considerat necesar să creăm un comitet care şi-ar asuma responsabilitatea de a duce la bun sfârşit proiectul. De asemenea, propuneam să avem o stradă care să-i poarte numele, să fie: înălţat un monument în Chişinău, instalată o placă comemorativă pe frontispiciul casei în care a locuit, inaugurat un muzeu, valorificată moştenirea artistică prin editări de casete şi CD-uri, monografii, pliante etc. Iniţiativa noastră a fost susţinută de mai multă lume, inclusiv de scriitori, compozitori, interpreţi, oameni de afaceri. Din banii cititorilor noştri, inclusiv ai celor care citesc TIMPUL pe internet, peste hotare, pentru monumentul lui Nicolae Sulac au fost adunate câteva zeci de mii de lei, iar de la spectacolul organizat de Nicolae Botgros la Palatul Naţional – peste 70 de mii de lei. Şcoala de muzică de la Floreşti şi una din Chişinău, precum şi cea din satul său de baştină, Sadâc, îi poartă numele.

În cadrul discuţiilor, comitetului de iniţiativă pentru organizarea acţiunilor de înveşnicire a memoriei lui Nicolae Sulac, din care făceau parte directorul TIMPULUI, Constantin Tănase, acad. Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru şi dr. Aurelian Dănilă, preşedintele Comitetului Internaţional Delfic, lăutarul Nicolae Botgros, tenorul Mihail Munteanu şi folcloristul Andrei Tamazlâcaru, a fost propusă elaborarea unei strategii de eternizare a numelui lui Nicolae Sulac. Spre regret, acţiunile noastre n-au fost susţinute nici de guvernarea comunistă a republicii, nici de conducerea de atunci a Primăriei Chişinău, care urmau să stabilească cel puţin locul pentru amplasarea monumentului lui Sulac în centrul Chişinăului. Noi îl vedeam în faţa Palatului Naţional ori în partea laterală a clădirii, dinspre strada 31 August, unde ar putea fi creată o alee a oamenilor noştri iluştri, în frunte cu Nicolae Sulac. Ideea fusese susţinută de arhitectul şef-adjunct al oraşului, Petru Zaporojanu. Tot el ne informase că primăria pregătise o decizie de organizare a unui concurs pentru crearea proiectului de monument, care însă n-a mai fost aprobată.

Scriam pe atunci că, în timpul vieţii sale, Nicolae Sulac a avut puţini prieteni, dar s-a ales cu mulţi după moarte… Ideea de a crea o alee a oamenilor iluştri în frunte cu Nicolae Sulac am discutat-o recent şi cu actualul ministru al Culturii. Chiar dacă demnitarul ne susţine ideea, din lipsa mijloacelor financiare, deocamdată, ea n-are sorţi de izbândă. Nici guvernul actual n-a făcut nimic pentru înveşnicirea marelui rapsod.
De aceea, astăzi, ca şi acum şapte ani, ne întrebăm: oare puţini admiratori a avut Nicolae Sulac – inclusiv în rândul oamenilor de afaceri care, în timpul vieţi cântăreţului, se tot vedeau în preajma lui? Oare să ne fie atât de scurtă memoria, încât am uitat de cel care a fost o legendă vie a neamului nostru?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *