Artă

Când și de ce nu este bine să stai acasă

Auguste Baillayre și contemporanii



Când: 6 nov. 2014 – 1 feb. 2015
De ce: Cu ocazia aniversării celor 75 ani de la constituirea Muzeului Național de Artă al Moldovei și 135 ani de la nașterea lui Auguste Baillayre, expoziția prezintă cele mai importante opere ale artistului și ale unor discipoli și contemporani, opere considerate repere ale artei naționale.

Icoane pe Sticlă

Când: 25 nov. 2014 – 11 ian. 2015
De ce: Sever Săsărman este un artist plastic de origine română stabilit din 1982 cu traiul în Elveția. Din anul 1957 participă la numeroase expoziții regionale, naționale și internaționale în Europa, America și Asia. În anul 2013, S. Săsărman a transmis în dar Muzeului Național de Artă al Moldovei 20 de icoane pe sticlă și una pe lemn realizate la sf. sec. XIX- înc. sec. XX. Ajunse la Chișinău, acestea au fost supuse restaurării.

Expoziții la Galeria „Constantin Brâncuși”

Veaceslav Ignatenco: Călătoria la sud



Când: 25 nov. – 9 dec.
De ce: „Călătoria la sud” este o expoziție de pictură grafică, ulei pe pânză.
Autumnala 2014
Când: 27 nov. – 14 dec.
De ce: Autumnala este o expoziție-concurs de artă contemporană.

Expoziții la Muzeul Național de Istorie

Valori ale Patrimoniului Naţional – restaurare şi restituire

Când: 24 sept. 2014 – 27 mai 2015
De ce: Expoziţia „Valori ale patrimoniului naţional – restaurare şi restituire" este inaugurată în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului. Expoziţia reuneşte 96 de piese muzeale restaurate în perioada anilor 2005-2014, inclusiv piese arheologice, cărţi, piese de mobilier, obiecte tehnice şi uzuale, icoane, ceasuri, covoare, hărţi şi planuri de moşii, piese textile.

Bărbăţie şi Credinţă

Când: 17 mai 2014 – 17 martie 2015
De ce: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei păstrează o bogată colecţie de distincţii militare din perioada secolelor XVIII-XXI. Această valoroasă colecţie este puţin cunoscută publicului larg, ceea ce a motivat organizarea expoziţiei „Bărbăţie şi Credinţă".

Istorie şi civilizaţie

Când: zilnic
De ce: Expoziţia permanentă „Istorie şi civilizaţie” ilustrează istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri până în prezent, în ansamblul şi coerenţa sa, prin exponate originale şi reprezentative ce pun în evidenţă o prezentare obiectivă a dezvoltării economice, culturale, politice şi sociale a societăţii omeneşti din această arie geografică în diverse epoci istorice.

Diorama „Operaţia Iaşi-Chişinău. 1944”

Când: zilnic
De ce: Operaţia Iaşi-Chişinău este cunoscută ca una dintre cele mai mari şi mai crâncene operaţiuni militare din anii celui de-al Doilea Război Mondial. Diorama „Operaţia Iaşi-Chişinău” reprezintă o adevărată operă de artă a cărei valoare s-a accentuat odată cu scurgerea anilor. Ea rămâne şi astăzi una dintre cele mai impresionante şi mai mari diorame din Europa de Sud-Est.

Moldova sovietică: între mituri şi Gulag

Când: zilnic
De ce: Expoziţia „Moldova sovietică: între mituri şi Gulag” reuneşte circa 700 de piese muzeale: fotografii, documente, scrisori din Siberia, afişe de epocă, lozinci şi foi volante antisovietice, obiecte personale ale foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, alte relicve istorice ce reconstituie tabloul oribil al Marii Terori şi este un omagiu adus tuturor victimelor regimului comunist totalitar.

Expoziții la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Expoziţia „Natura. Omul. Cultura”

Când: zilnic
De ce: „Natura. Omul. Cultură” a fost realizată în anii 1988-1994, după concepţia elaborată de grupul de muzeografi, condus de Mihai Ursu şi a proiectului de design, elaborat de Lev Burman. Are o suprafaţă de 2000 m2

Proză SF la Republica cu Marina Tichie

Când: 5 decembrie, 18.30
Unde: Biblioteca Națională a RM
De ce: Tânăra prozatoare Marina Tichie, fiind una din puținele scriitoare interesate de domeniul SF în literatură, va citi o proză SF în cadrul Cenaclului Republica.

(PREMIERĂ) Spectacolul „Familia Tot”

Când: 7 și 20 dec., ora 18.00
Unde: Teatrul Național „M. Eminescu”
Preț: 70-150 lei
De ce: Spectacolul este o comedie cu accente dramatice, unde îi veți regăsi ca personaje pe un poștaș căruia îi place să mai joace corespondența, un maior care se crede detectiv și o simpatică, răbdătoare familie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *