Actualitate

Candu: Dacă trolli ruși au reușit să prostească americanii, atunci în limba lor maternă au un succes mult mai mare

Potrivit lui Candu, R. Moldova s-a confruntat de intruziune a Rusiei ani la rând, încă după destrămarea Uniunii Sovietice. „Noi în permanență ne adaptăm și căutăm metode noi de a respinge această influență nejustificată. Recent am fost gazdă pentru omologii mei din Ucraina și Georgia, care au participat la o conferință de securitate. Pot spune cu încredere că statele din regiune depun eforturi și obțin succese mari, dar sprijinul occidental este mai important decât oricând”, subliniază spicherul Candu.

Sursa citată a explicat că diferența între Chișinău și Washington este proximitatea Rusiei, precum și prezența militară rusă pe teritoriul R. Moldova, Ucrainei și Georgiei. „Numai în R. Moldova, Rusia controlează 11% din teritoriul nostru, odată cu ocupația Transnistriei. Ca și cum trupele ruse ar fi prezente în Texas sau California, dacă e să facem o paralelă.

Vorbim, de asemenea, aceeași limbă ca și vecinul nostru hegemonic. Aici, în Moldova, majoritatea cetățenilor noștri vorbesc limba rusă precum și română. 75% din programele noastre de televiziune provine de la Moscova. Dacă trolli ruși au reușit să prostească americanii, vorbitori de limba engleză, atunci când e vorba de limba lor maternă au un succes mult mai mare”, precizează Andrian Candu.

În editorialul său, Andrian Candu punctează că Parlamentul R. Moldova a interzis propaganda și dezinformarea rusească. „Este un pas important în eradicarea influenței Rusiei asupra politicii și a populației noastre. De asemenea, continuăm să ne îndreptăm spre vest și, în același timp, dezvoltăm o relație constructivă, bazată pe respect, cu Rusia. Niciodată nu vom în stare să ne desprindem cultural, politic și economic de Rusia, dar ne punem concentrarea pe aprofundarea relațiilor noastre cu Uniunea Europeană, NATO (prin programul Parteneriatului pentru Pace) și Statele Unite ale Americii”.

„Rar se întâmplă când SUA are nevoie de lecții oferite de țări mai mici ca ale noastre, dar având în vedere amenințările noastre comune și apropierea Moldovei de sursa directă, poate putem ajuta. În timp ce SUA continuă să lupte cu amenințările din Rusia, noi suntem în linia întâi a frontului în ceea ce privește campania hibrid a Rusiei de a semăna discordie. Moldova, Ucraina și Georgia vor avea o cooperare mai strânsă cu partenerii occidentali, în vederea partajării informațiilor despre și pentru a combate această amenințare-comună. După ani în care beneficiem de ajutor și generozitatea Occidentului, suntem bucuroși să oferim ceva în schimb”, a conchis președintele Parlamentului. 

Sursa: ziarulnațional.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *