Ultima oră

Căpuşele şi ţânţarii „ucigaşi”

Căpuşele sunt purtători de bacterii şi virusuri, agenţi cauzali ai unor maladii periculoase (tularemia, febra Q, borrelioza Lyme, infecţii cu virusul West Nile, a febrelor hemoragice de Crimea etc.).

Transmiterea infecţiei se produce prin muşcătura căpuşei infectate, dar şi în timpul strivirii căpuşelor, când există riscul pătrunderii infecţiei în microfisurile pielii sau conjunctiva ochilor.

Şi ţânţarii pot transmite maladii periculoase. În ultimii ani în Europa au fost înregistrate cazuri de febra chikungunya, Dengue, infecţia cu virusul West Nile – maladii infecţioase ce sunt transmise prin ţânţari.

În anul 2009, Centrului Naţional de Sănătate Publică a iniţiat studii de identificare a speciilor de ţânţari. În urma cercetărilor au fost identificate patru genuri de ţânţari ce includ 8 specii, dintre care 3 specii pot transmite infecţia cu virusul West Nile.

Studiile au demonstrat prezenţa virusului West Nile şi la căpuşe.

Din aceste motive, medicii recomandă populaţiei să ia măsuri de protecţie împotriva ţânţarilor şi căpuşelor. Iar în cazul în care aţi găsit o înţepătură de căpuşă pe piele, urgent trebuie să vă adresaţi la medic. Nu se recomandă singur să vă scoateţi căpuşele pentru a evita răspândirea infecţiei.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *