Care este cel mai bun pământ pentru mușcate. Sfaturi bune de știut
Mușcatele cresc bine în majoritatea solului de grădină, atâta timp cât se drenează bine. Solul, care are o textură liberă, sfărâmicioasă și este bogat în materie organică, contribuie la cele mai frumoase creșteri.
Cum alegem cel mai bun pământ pentru mușcate
Dacă luați pământ special pentru mușcate din comerț, multe conțin și nutrienți cu eliberare lentă și nu mai trebuie să fertilizaţi o perioadă, pentru că riscați să intoxicați planta. Pe etichetă este indicată perioada cât este valabil îngrășământul.
Dacă amestecul nu conține deja îngrășământ, adăugați unul cu eliberare lentă care vă va scuti timp de o jumătate de an să faceți alte fertilizări. Puteți să apelați și la fertilizările bilunare în perioada de vegetație.
Când, cât și cum se fertilizează mușcatele
O atenție deosebită trebuie să o acordați pământului în care puneți butașii de mușcate la înrădăcinat. Cel mai bun pământ pentru butașii de mușcate este un amestec de turbă fibroasă cu perlit. În substrat ar trebui menținută o temperatură în jur de 20 de grade, mai mare cu două grade decât cea din aer.
Mai contează și cât de aerat este substratul pe care îl folosești pentru flori, deoarece vă ajută la dezvoltarea sistemului radicular. Pe scurt, rădăcinile plantelor au nevoie și de oxigen pentru a crește în mod corect. Dacă pământul ales nu conține îngrășământ, ar fi bine să folosești un fertilizator cu eliberare lentă, iar asta înseamnă că pentru următoarele 6 luni nu va mai fi nevoie de fertilizare.
Tipuri de mușcate
Față de cele menționate mai sus (mușcatele rezistente la lipsa de apă, iubitoare de soare intens sau de mai puțin soare), vă atragem atenția că funcție de locația în care doriți să le plasați, acestea pot fi mușcate curgătoare (cele folosite în general în ghivece cu agățătoare și care se plasează pe terase, sau balcoane) care au flori foarte mari (Calliope) și tijă care se lasă în jos, peste ghiveci, sau așa cum sunt cele tip tiroleze (cele rezistente la lipsa de apă și cu florile sub formă de steluța) care se plasează în majoritatea în jardiniere plasate la balcoane sau terase.
Există mușcate cu tijă dreapta (zonală) și fermă care se plasează în straturi în grădina sau chiar și în jardiniere. Diferența între o mușcată curgătoare și una dreapta plasată în jardiniere, este utilitatea acesteia. Astfel, o mușcată Tiroleză este folosită în general pentru a înbunătăţi aspectul caselor, verandelor, teraselor, privind din exterior, iar o mușcată dreaptă este plasată în jardiniere în balcon, ferestre sau jardiniere.