Actualitate

Care este primul oraș ucrainean ce ar putea fi invadat de ruși: Mărturisirile unei jurnaliste

Orașul ucrainean ce ar putea fi invadat de Rusia

Joi, 16 decembrie, Parlamentul European a blamat desfășurarea amplă de militari ruși la granița cu Ucraina. Oficialii Uniunii au cerut regimului condus de Vladimir Putin să-și retragă imediat forțele armate și să înceteze amenințările la adresa țării vecine. Aflat la doar 18 kilometri de granița dintre Rusia și Ucraina, orașul Mariupol ar putea deveni prima localitate invadată de militarii ruși.

Zona este securizată de către oamenii legii din Ucraina, iar accesul pe drumuri este strict interzis.

„Noaptea 2 spre ziua 3, Ucraina, Mariupol este primul mare oraș care ar fi invadat de ruși, în cazul în care Vladimir Putin merge mai departe cu planul său. Este la doar 18 km de granița dintre cele două state aflate în conflict. Pe drumul care leagă orașul de celelalte localități, au fost mai multe filtre, atât ale poliției naționale, cât și ale soldaților ucraineni. Pe traseul inițial, în miezul noptii, ni s-a interzis accesul pe unul dintre drumuri pentru că ne-am fi putut trezi cu grenade aruncate din drone. Soldații nici nu ne-au lăsat să filmăm pentru că ne-au cerut să părăsim rapid zona.

Mariupol, potrivit localnicilor, ar fi trebuit să fie zona de conflict, dar politic s-a decis sa rămână deschis și să fie suplimentar securizat, altfel ar fi pierderi financiare prea mari. Doar în centrul orașului au fost montate luminițe de sărbători, căsuțe cu vin fiert și cu turtă dulce. Dintr-o boxă montată în fața unui magazin se aude răsunând, sugestiv, melodia „Stayin’ alive”. Pericolul invaziei rusești este tot mai pregnant, aici oamenii cred că tot timpul a fost…”, a declarat jurnalista româncă Ionela Arcanu, pe pagina sa personală de Facebook.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina ar putea avea urmări grave

Tensiunile dintre Moscova și Kiev au tot crescut în ultimele săptămâni, după ce statul rus a trimis 92.000 de soldați la granița cu Ucraina.

Moscova a anexat Crimeea în 2014 și i-a sprijinit pe separatiștii din estul Ucrainei, alimentând un război care a provocat mai mult de 13.000 de victime.

Oficialii Uniunii Europene sunt pregătiți să trimită avertismente Rusiei, în cazul în care ostilitățile militare la granița cu Ucraina nu vor înceta în perioada următoare. Amenzi financiare consistente ar putea fi puse pe masă.

Sursa: paranteze.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *