CSI / Rusia

Carlsberg își exprimă șocul față de confiscarea afacerilor din Rusia: „Tehnic vorbind, nu este o naționalizare”

Compania Carlsberg este „șocată” de confiscarea afacerilor sale din Rusia luna trecută și producătorul de bere nu are idee ce se va întâmpla în continuare, a spus miercuri, 16 august, directorul său executiv, citat de Reuters și Hotnews.

Carlsberg are 8 berării și 8.400 de angajați în Rusia, țară din care a anunțat că se va retrage la scurt timp după declanșarea invaziei rusești în 2022.

„Am știut de la început, încă de la anunțarea intenției de a părăsi Rusia în luna martie a anului trecut, că există un interes uriaș pentru afacere din partea oamenilor din Rusia. Însă, totuși, aceasta este o evoluție fără precedent”, a declarat Cees ‘t Hart, CEO-ul Carlsberg.

Numeroase companii străine au părăsit Rusia de la începerea războiului, statul rus decizând să aprobe vânzarea afacerilor din interiorul țării doar la un discount puternic și cu plata unei taxe speciale de „exit”.

Însă mai recent autoritățile ruse au început să ia măsuri mai dure împotriva multinaționalelor ce vor să își lichideze activitățile din Rusia, Kremlinul pregătind în luna iunie un decret care permite confiscarea activelor lor.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat la momentul respectiv că investitorii și companiile occidentale sunt „mai mult decât binevenite” în Rusia, dar că unele dintre acestea au sistat cu totul plata salariilor sau au decis pur și simplu să părăsească țara, cu pierderi enorme.

Carlsberg, pe lista de „companii obraznice” a Kremlinului?

„Dacă o companie nu își îndeplinește obligațiile, atunci bineînțeles că intră în categoria companiilor obraznice”, a mai spus Dmitri Peskov în urmă cu două luni. „Le spunem la revedere acelor companii. Iar ceea ce facem noi cu activele lor după aceea este treaba noastră”, a adăugat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

În cazul Carlsberg, producătorul de bere a anunțat în iunie că a ajuns la un acord cu un cumpărător local pentru vânzarea afacerii sale din Rusia. Însă potrivit unui decret semnat de Vladimir Putin doar o lună mai târziu, Carlsberg a păstrat proprietatea asupra fabricilor, fără a putea exercita însă niciun fel de influență sau control asupra afacerii sale rusești.

„Tehnic vorbind, aceasta nu este o naționalizare, dar în momentul de față este neclar cum se vor desfășura lucrurile”, a declarat CEO-ul companiei.

„Această ultimă evoluție va face și mai dureroasă părăsirea Rusiei”, a subliniat Cees ‘t Hart, adăugând că nu se află în legătură cu niciunul dintre angajații săi din Rusia, dar că păstrează contacte limitate cu autoritățile ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *