CARTEA ZILEI: „Șuncă pe pâine”, de Charles Bukowski
Şuncă pe pâine (1982) relatează cu un umor savuros primii ani din viaţă lui Henry Chinaski, nonconformistul alter ego al scriitorului, şi experienţele maturizării sale în perioada Marii Crize şi în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial. Copil solitar şi ursuz, terorizat de un tată violent şi de spectrul sumbru al sărăciei, hărţuit fără încetare de ciudaţi şi schilozi care se proclamă prietenii săi, Henry se maturizează rapid, devenind un adolescent cinic, indolent şi agresiv, lipsit de mari ambiţii.
Romanul descrie într-un stil de o vulgaritate adesea şocantă, însă de o cuceritoare sinceritate şi naturaleţe, lupta să cu acneea severă care îi spulberă orice şanse la o viaţă socială normală, primele sale experienţe erotice şi bahice în cartierele sordide din Los Angeles, dar şi cele dintîi încercări literare.
„Dacă vrei să salvezi lumea, trebuie s-o faci cu fiecare om în parte. Cine zice că o face altfel este fie vreun romantic grandoman, fie politician.” (Charles Bukowski)
„O carte foarte veselă, în acelaşi timp foarte tristă şi, în ciuda tonului narcisist, onestă de cele mai multe ori. Bukowski pare să fi fost scriitorul cel mai potrivit să descrie California de Sud în perioada războiului – un pământ plin de spaţii terne, nesfîrşite, lipsite de cel mai mic interes, în care poate doar imaginaţia te opreşte s-o iei razna. Într-o epoca în care toţi se închinau conformismului, Bukowski a scris despre aceia de care toţi se fereau: despre uritii, egoiştii, singuraticii şi nebunii ţării sale.”–The Observer
„Wordsworth, Whitman, William Carlos Williams, beatnicii – cu toţii au dus artă scrisului către un limbaj al perfecţiunii. Bukowski a trecut această graniţa.”– Los Angeles Times Book Review
Lectură plăcută!
Sursa: bestseller.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!