Cât a cheltuit R. Moldova pentru organizarea summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie?
Summitul Comunității Europene din 1 iunie, de la Bulboaca, i-a costat pe moldoveni peste 13 milioane de lei, cu 3 milioane de lei mai mult, decât s-a preconizat. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care a menționat că o parte din aceste costuri urmează să fie parțial rambursate de partenerii R. Moldova, transmite Știri.md.
Șeful MAEIE a menționat că mai multe state, printre care România, Franța, Suedia și Marea Britanie, și-au asumat costurile pentru diferite elemente de organizare ale Summitului.
”O parte din aceste costuri însă urmează să fie parțial rambursate de partenerii noștri externe care pregătesc și finalizează acele pierderi financiare care ne vor permite să reducem acest cost final pentru organizarea summitului”, a declarat Nicu Popescu.
De asemenea, ministrul a subliniat importanța organizării Summitului CPE pentru Republicii Moldova, afirmând că acesta a permis consolidarea parteneriatelor existente și a evidențiat locul țării noastre în familia europeană.
”Organizarea Summitului CPE ne-a permis să consolidăm parteneriatele pe care le avem, locul Moldovei în familia europeană de state, să accelerăm mai multe proiecte care aduc beneficii concrete cetățenilor noștri. Cel mai periculos lucru pentru Moldova e să fie izolată”, a mai menționat Nicu Popescu.
Vă amintim că Republica Moldova a fost gazda Summitului Comunității Politice Europene (CPE), care s-a desfășurat la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, aproximativ 48 de președinți de stat, premieri și înalți demnitari ai UE.
Summitul a avut loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, Anenii Noi, situat la 35 de kilometri distanță de Chișinău.
De asemenea, oficialii au reiterat sprijinul pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova și Ucrainei, au discutat despre securitate, energie și stabilitatea continentului.
Acest eveniment a făcut ca țara noastră să beneficieze de o vizibilitate fără precedent pe plan internațional, iar cei aproximativ 700 de jurnaliști și fotografi care au participat, au surprins momentele care vor rămâne în istoria Republicii Moldova.
Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!