Social

Cât de apreciată este diploma de studii pe Piața Muncii din Republica Moldova

„La noi, studiile sunt calitative, dar nu au însemnătate”

Anual, mii de studenți absolvă instituțiile de învățământ din țară, mulții dintre ei fiind nevoiți să se reprofileze și să renunțe la diploma de studii superioare pentru că aceasta nu le oferă mari avantaje. Într-o situație similară a fost și Natalia, absolventa Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică, care după o încercare eșuată, nu s-a mai angajat pe specialitate și a preferat să se afirme în alt domeniu. Acum, fata este manager pe vânzări într-o companie și instruiește personalul nou-venit. Natalia spune că diploma de studii superioare nu i-a folosit la nimic și regretă cei trei ani pierduți pentru studii. „După ce am terminat facultatea, am lucrat o perioadă în domeniu. Dar cu un salariu de 2500 de lei, o tânără care închiriază un apartament și mai are o mulțime de alte necesități, nu se descurcă. Așa că am renunțat și am început totul de la capăt. În domeniul vânzărilor m-am afirmat după ce am urmat diverse traininguri și am muncit mult timp peste program. Acum, regret că am pierdut trei ani, pentru o diplomă care se prăfuiește în dulap, dacă aș fi început a munci de la 18 ani în domeniul vânzărilor și aș fi urmat concomitent niște cursuri de formare, aș fi ajuns mult mai departe. La noi studiile sunt calitative, dar nu au însemnătate”, recunoaște managerul pe vânzări.

„Aș mai face o altă facultate, chiar dacă nu voi lucra niciodată în domeniu”

Mirodița are studii superiore complete în domeniul matematicii, iar acum este mamă a doi copii și administrează propria firmă în domeniul vânzărilor cu amănuntul. Femeia recunoaște că nu a muncit în domeniu, iar pentru a-și iniția activitatea nu a avut nevoie de diplomă. Totuși, aceasta nu regretă alegerile făcute, ba mai mult, și-ar dori să mai facă o facultate, chiar dacă este conștientă că nu va munci niciodată pe specialitate. „Nu regret că am făcut studii, ba mai mult, aș mai face o altă facultate, chiar dacă nu voi lucra în domeniu. Facultatea te dezvoltă, te face om și-ți deschide noi orizonturi. Iar eu sunt o fire curioasă, căreia îi place să cunoască multe lucruri, deoarece consider că doar așa acumulezi experiență de viață. Pe lângă facultate, am mai făcut cursuri de masaj, apoi de contabilitate și nu am de gând să mă opresc aici”, explică tânăra de 29 de ani.

„La angajare mi-a fost analizată diploma, dar am primit și o perioadă de probă”

Ionela este psiholog la un centru pentru tineri din Telenești. Tânăra are studii complete în domeniul în care activează și chiar dacă recunoaște că practica bate teoria, totuși cunoștințele acumulate în facultate stau la baza acțiunilor pe care le întreprinde în munca zilnică. Ionela spune că nu i-a fost greu să se angajeze în domeniu, imediat după practică, fiind repartizată în raion. La angajare i s-a cerut diploma de studii superioare, deoarece una dintre cerințele prioritare era ca angajatul să aibă studii superioare. Totuși, în ciuda acestui document, tânăra a avut o perioadă de probă, care a durat două luni. „La angajare, toți au analizat diploma mea, de la șefa Centrului, până la economist, deoarece aveau nevoie de un specialist în domeniu. Apoi mi s-a oferit o perioadă de probă, probabil pentru a analiza dacă notele corespund abilităților. Pentru mine studiile superioare au contat foarte mult. Este adevărat că de multe ori practica bate gramatica, de aceea e nevoie să nu ne oprim doar la studii, dar să evoluăm, să participăm la seminare de instruire”, concretizează psihologa.

„Potrivit legislației R. Moldova nu putem angaja oficial o persoană fără studii”

De cealaltă parte, părerile angajatorilor sunt împărțite, însă toți recunosc că nu prea se uită în diploma angajatului, prioritar fiind abilitățile acestuia. Lilia Cernei, directorul unei agenții de turism din Capitală, este de ceva timp în căutarea unui manager, iar una dintre cerințele principale este ca viitorul angajat să dețină diplomă de studii superiore. Specialista susține că are această cerință atât din considerente legale, cât și din convingeri personale. „Potrivit legislației Republicii Moldova nu putem angaja oficial o persoană într-o asemenea funcție dacă nu are studii superioare. Ș-apoi, personal nu angajez persoane care nu au studii superioare, deoarece consider că acei câțiva ani de facultate contează foarte mult. Studiile oricum schimbă percepțiile unui om, îl dezvoltă multilateral, fără ele în domeniul turismului nu faci treabă. Este adevărat, că nu m-am uitat niciodată la notele din diploma angajatului, deoarece au fost persoane cu media șase și s-au descurcat de minune și persoane cu nota zece, care nu au făcut față. Aici, depinde de interesul și competențele fiecăruia”, susține directorul.

„Sistemul educațional din Moldova nu pregătește viitorii absolvenți pentru Piața Muncii”

Veronica Crețu, președinta Institutului pentru o Guvernare Deschisă, este însă de altă părere. În peste două decenii, în care a format echipe, cu care ulterior a avut colaborări frumoase și productive, specialista nu a pus niciodată accentul pe studiile superioare ale unui potențial angajat, deoarece a realizat că sistemul educațional din Moldova nu pregătește viitorii absolvenți pentru Piața Muncii. „Nu am verificat/solicitat niciodată în ultimii 17 ani diploma de studii de la niciun potențial angajat. Sistemul educațional din Moldova nu pregătește absolvenți de universități pentru Piața Muncii. Respectiv, notele nu reflectă ceea ce poate face, sau felul în care gândește un potențial angajat. Sistemul nostru nu este racordat la acele cerințe emergente la nivel global, care țin de abilitățile la mare căutare pe Piața Forței de Muncă în următorii ani. De aceea, în calitate de angajator, mă interesează mai mult ce poate, la modul practic, să facă un angajat. Poate avea studii și de masterat, și de doctorat, însă, dacă atunci când dau o sarcină, care ar ține de competența acestuia și nu este realizată, studiile și nivelul acestora rămân în umbră. Totuși, este important să avem studii complete într-un domeniu sau altul, indiferent că am absolvit un colegiu, școală profesională sau universitate. Însă, pe lângă diploma de studii, pentru mine, mult mai important este să ai capacitatea de a învăța rapid, capacitatea de a gândi critic, capacitatea de a lua decizii informate, capacitatea de a soluționa probleme în mod inedit și altele. Un alt lucru important este să nu ne limităm doar la faptul că avem diplomă și să considerăm că am atins apogeul educației noastre. Astăzi, lucrurile se schimbă, evoluează atât de rapid încât e nevoie să învățăm permanent, iar dacă asta implică studii noi (reprofilare, re-trening etc.), să nu ne temem să facem asta”, recomandă Veronica Crețu.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2016, în total au absolvit universitățile circa 24 de mii de persoane. Aproximativ, 18 mii de persoane au fost licențiate în varii domenii, înregistrând același nivel, comparativ cu anul 2015, iar circa aproximativ șase mii de persoane au terminat studiile de masterat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *