Chișinău

Cât de periculoase sunt tornadele moldoveneşti

Ploile torenţiale de ieri a trecut prin capitală lăsând în urmă crengi rupte şi copaci prăbuşiţi de vânt. Cel mai grav caz s-a înregistrat în orăşelul Durleşti, pe strada Caucazului unde un arbore a a rupt în cădere fire electrice. Şeful Direcţiei locativ-comunale, Petru Gontea, a anunţat astăzi la şedinţa operativă a Primăriei că în urma averselor au fost inudate trei apartamente din Chişinău, o curte de pe strada Cetatea Albă din sectorul Botanica şi un subsol pe strada Iazului din sectorul Râşcani. Deoarece unele artere centrale nu au canalizare, în timpul ploilor s-au format torente de apă mari. Cu toate acestea, circulaţia rutieră nu a fost blocată. Pentru prima dată în ultimul deceniu, a fost evitată inundaţia scuarului din faţa Gării Feroviare. Or, reabilitarea reţelelor de apă pluvială din Piaţa Gării cu susţinerea financiară a Uniunii Europeane a fost realizată deja în proporţie de 80%.

Furtuna de duminică ar fi trecut fără mari senzaţii, dacă locuitorii Chişinăului nu ar fi remarcat tornadele ce au trecut pe lângă municipiu. Deşi nu se cunoaşte cu exactitate natura şi mecanismul de formare a acestor vârtejuri puternice de aer, oamenii de ştiinţă au observat că tornadele însoţesc norii de furtună şi apar atunci când o cantitate mare de aer cald şi umed se urcă, iar o altă cantitate de aer rece şi greu coboară, formându-se astfel o pâlnie. Atunci când atinge suprafaţa solului, tromba de aer atrage în interiorul său praf şi diverse obiecte. În SUA, aceste fenomene sunt cu adevărat distrugătoare.

Sinopticianul principal al Serviciului Hidrometereologic de Stat, Svetlana Şalova, susţine că în R. Moldova tornadele se formează, de obicei, o dată în 15 ani, dar acestea nu produc distrugeri materiale. Ea face trimitere la analizele făcute de climatologi şi la datele staţiilor meteo. Cel mai puternic vârtej a fost înregistrat pe 11 august 1994, în raionul Râşcani, norul care l-a format având o suprafaţă de 10-20 km. De asemenea, martorii oculari au observat o tornadă în august 2005 lângă satul Cobuzca, raionul Anenii Noi. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *