Actualitate

Catastrofă ecologică. Risc major de poluare a râului Nistru cu arsenic. Avarie de proporții la termocentrala Burștîn din Ucraina

Ca urmare unei avarii de proporții ce a avut loc în luna noiembrie 2021, la termocentrala Burștîn, Ucraina, deținută de grupul DTEK al miliardarului Rinat Akhmetov, o cantitate alarmantă de arsenic ar fi putut pătrunde în mediul ambiant, inclusiv în râul Nistru.

Potrivit unei anchete a proiectului „Схеми” (Schemes) a postului de radio Svoboda și a ONG-ului „Centrul Anticorupție” din Ucraina o suprafață de circa 10 hectare pe care este amplasată CET Burștîn a fost inundată cu un lichid de culoare închisă.

Grupul DTEK (care exportă energie electrică și în Moldova) a declarat că a fost avariat colectorul de apă și că nu ar exista daune mediului.

Filmările efectuate cu drona de jurnaliştii la locul accidentului arată proporțiile dezastrului, iar experții care au vizionat acest video spun că, cel mai probabil, este vorba de orbim despre o ruptură a unei conducte de cenușă și zgură cu substanțe periculoase.

Potrivit anchetei, la fața locului nu a fost permis accesul imediat al inspectorilor de mediu, dar o examinare chimică independentă, dispusă de ONG-ul „Centrul Anticorupție”, a constatat în lichidul din locul inundației, că a fost depășită norma admisă a concentrației unui element toxic, arsenul.

Jurnaliştii au înregistrat că acest lichid a fost pompat direct într-un rezervor din apropiere, conectat la un râul local, care mai departe se varsă în Nistru.
În plus, un fost angajat al termocentralei a discutat cu autorii anchetei și a confirmat că fotografiile aeriene arată ruptura conductelor de zgură, și nu colectorul de apă.

DTEK susține că nu a existat nicio ruptură a conductei de cenușă și zgură și că accidentul nu a reprezentat o amenințare pentru mediu. Compania subliniază că s-a produs o ruptură a colectorului de apă turnat. Laboratorul lor chimic nu a găsit niciun exces de compuși nocivi în rezervor.

DTEK mai notează că în august Inspectoratul de Stat de Mediu a inspectat centrala și nu a stabilit un exces de emisii nocive față de standardele admise.

„Întreprinderea respectă regulile de manipulare a deșeurilor de cenușă și zgură, CET-ul dispune de toate avizele în domeniul gestionării deșeurilor, prevăzute de legislația de mediu actuală”, a precizat DTEK într-un comunicat.

Pe 18 august, la CET Burshtyn a avut loc un incendiu, iar în seara zilei de 28 noiembrie, un al accident a avut loc la această centrală, în urma căruia patru persoane au fost rănite.

De notat că această centrală termoelectrică lucrează pe bază de cărbune și este considerată una dintre cele mai poluante din Europa.

https://www.mold-street.com/?go=news&n=13164

 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.