Câți bani are Vladimir Putin
„Banii sunt adusi, ii pun gramada si ii trimit sa fie depusi in cont „, – a spus el. Banii sunt depusi intr-un cont la banca „Rossia”. Putin a ordonat ca salariul sau sa fie transferat la această instituție in urma impunerii de sancțiuni impotriva acestei banci și a proprietarului ei, Iuri Kovalciuk.
Atunci când Forbes, în 2015, a lansat noua editie a celor mai bogati oameni din lume, mister Putin lipsea. Cand a fost intrebat de ce liderul rus nu a fost inclus în clasament, purtătorul de cuvânt al revistei a declarat: „Nu putem confirma averea de un miliard de dolari sau mai mult”.
Venitul oficial al lui Vladimir Putin pentru 2014 a fost de 7,7 milioane lea ruble (638.000 de ruble pe lună).
De-a lugul timpului, în presă au aparut diverse evaluări a bogatiei presedintelui rus. Una dintre cele mai populare si citate este cifra de 40 miliarde dolari. Această cifră a fost propusa la sfârșitul anilor 2000 de analistul Stanislav Belkovski. El afirma la acea data ca Putin controleaza parti din „Gazprom” și „Surgutneftegaz”. În plus, în 2007, CIA ar fi pregătit un raport în care averea lui Putin a fost estimată la aceeași sumă.
Ulterior, Belkovski a majorat cifra la 60-70 de miliarde de dolari.
Omul de afaceri Bill Browder a evaluat averea lui Putin la 200 de miliarde de dolari.
Potrivit Trezoreriei SUA, Vladimir Putin a investit în compania Gunvor și ar putea avea acces la fondurile acestui trader de petrol. Acest lucru a fost declarat într-o declarație oficială a institutiei in omentul impunerii de sancțiuni împotriva cercul interior al lui Putin, din care face parte si Ghenadie Timcenko, co-proprietar la Gunvor. Cu o zi înainte de impunerea sancțiunilor, Timcenko si-a vândut partea partenerului din Gunvor.Putin aur
Trezoreria Statelor Unite nu a furnizat vreo dovadă a anuntului sau privind interesele lui Putin in Gunvor. Cu toate acestea, după cum a menționat The New York Times, în conformitate cu practica, Trezoreria SUA face astfel de aprecieri numai atunci când este convinsa că se poate apara eficient în instanță. Gunvor a negat întotdeauna relatia cu Putin.
Documente de ambasada din 2010, publicata de WikiLeaks, citand un angajat de rang înalt al General Electric, spun că Vladimir Iakunin (la acel moment șeful „Căilor Ferate Ruse”) transmitea sume semnificative premierului rus Vladimir Putin.
La randul sau, bancherul Serghei Pugachev, care la un moment dat a fost membru al cercului interior al lui Putin, iar acum se ascunde de autoritatile ruse si britanice, a declarat că președintele nu a ascuns niciodata ca vrea să părăsească postul in calitate de persoană bogata.
Potrivit declarației oficiale, Putin are un apartament, un garaj si un teren. Neoficial, se spune ca detine un palat imens aproape de Gelendzhik, pe malul Marii Negre, palat estimat la un miliard de dolari.
Pentru prima dată despre acest palat al lui Putin a vorbit omul de afaceri Serghei Kolesnikov, în 2010. Într-o scrisoare deschisă adresata președintelui de atunci Dmitri Medvedev, el a declarat că palatul este construit la ordinul lui Putin, și se presupune că el personal deține pachetul majoritar la „Rosinvest”, firma care este beneficarul construcției.
Totodata, revista The New Times a publicat o conversație dintre Serghei Kolesnikov și Nikolai Șamalov, un fost membru al cooperativei „Lacul” (in care era membru si Vladimir Putin) si co-proprietar al bancii Rossia. În înregistrare cei doi discuta despre banii personali ai lui Putin; in suma de 500 de milioane de dolari. In conversatie lui Putin i se spune „Mihai Ivanovici”.
Guvernul condus de Putin a negat informatiile despre palatul de la Gelendzhik. În 2011, proprietatea ar fi fost vânduta omului de afaceri Alexandr Ponomarenko: care a dat pe ea banii primiți din vânzarea portului Novorossiysk. Kolesnikov a insistat că schimbarea proprietarului nu a dus la schimbarea destinatiei imobilului de lux.
În raportul intocmit de fostul vicepremier al Rusie, Boris Nemțov: „Viața unui sclav”sunt enumerate 20 de reședințe legate de Vladimir Putin, dintre care majoritatea sunt deținute de stat.putin-iaht
Începând cu anul 2005, mass-media a scris că omul de afaceri Roman Abramovici ar fi facut cadou presedintelui rus un iaht de 57 de metri „Olimpia”, care este inclus în top o sută cele mai mari iahturi din lume. La începutul anului 2016, în filmul realizat de BBC, acest iaht este mentionat din nou de catre fostul director general al „Sovcomflot” Dmitri Skarga. El a spus că, deși barca se afla in proprietatea lui Putin, ea este intretinuta de către stat.
La dispoziția lui Vladimir Putin se afla, de asemenea, iahtul Administrației Prezidențiale, dar care are statut oficial. Același lucru se poate spune si despre avioanele din flotila lui Putin.
paginaderusia.ro