Actualitate

Câți bani va trebui să scoatem din buzunar pentru votul online. CEC a prezentat bugetul

„CEC își propune să elaboreze și să piloteze modulul internet voting, cu un deviz estimativ de 8 milioane de lei, el prevede atât elaborarea, cât și mentenanța, infrastructura tehnologică a centrului de date”, a menționat șefa CEC, Angela Caraman.

Altă sumă, de 30 de milioane de lei, este solicitată pentru achiziționarea echipamentului destinat secțiilor de votare.

„Parcul de calculatoare care a fost pus în exploatare încă în anul 2014 și a asigurat activitatea acestor scrutine până în anul curent chiar este depășit și fizic și moral, pentru că aceste softuri se actualizează, sunt propuse soluții noi sau noi vrem să pilotăm și alte module, care sunt prevăzute în sistemul informațional Alegeri, dar aceste calculatoare deja nu mai fac față. Pentru prima etapă ne propunem să procurăm aceste unități de tehnică pentru jumătate din secțiile de votare – 2250, cu perspectiva ca celelalte să fie procurate către anul 2023”, a mai menționat Angela Caraman.

„Menținerea și extinderea sistemului integrat de management al calității va necesita circa 250 de mii de lei. Pentru incluziunea electorală sau mai bine zis pentru acțiuni de sporire a acestor activități sunt preconizate cheltuieli de 350 de mii de lei. Implicarea alegătorilor în procesul electoral, aici mă refer la program de granturi mici pentru ONG-uri, pentru organizarea campaniilor de informare pentru anumite grupuri țintă, pentru grupuri subreprezentate, pentru toate aceste activități sunt estimate cheltuieli de 1 milion de lei”, a conchis șefa CEC.

„În acest deviz estimativ avem inclusă suma de 1 milion 500 de mii de lei pentru participarea în cadrul asociațiilor electorale regionale și internaționale. Dar mai cu seamă, vreau să subliniez că, în anul 2022, CEC din Moldova deține președinția Asociației oficialilor electorali din Europa și vorm organiza o activitate de amploare, la care vor fi invitați colegii noștri din autoritățile electorale de peste hotare. De asemenea, ne propunem să îmbinăm acest eveniment și cu aniversarea de 25 de ani ai CEC. Respectiv, am planificat aceste cheltuieli în devizul propus”, a adăugat acesta.

„O altă sumă, care ar părea una considerabilă, dar am inclus-o pentru cel puțin a iniția discuțiile pe partea de inițiere a reconstrucției clădirii și pentru a putea amplasa atât sălile de instruire pentru Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, mai ales în contextul în care ne propunem să avem acea permanentizare a funcționarilor electorali și organizarea continuă a intruirii subiecților care sunt antrenați în alegeri, precum și acea direcție care se va ocupa de monitorizarea și controlul financiar. Va presupune reorganizare pe interior, spații suplimentare și noi având deja un pachet întreg de acte, elaborate la acest moment, ne propunem să introducem aceste cheltuieli în devizul estimativ. Astfel, inclusiv acea componentă a modalităților alternative de vot va presupune suplinire de personal, estimarea retribuției muncii acestora este în jur de 2 milioane de lei”, a explicat Caraman.

Ieri, CEC și-a aprobat Bugetul pentru 2022, în sumă de peste 133 milioane lei.

 Sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *