Economie

“Cazul” MAIB nu EXISTĂ, este o simplă vânzare de acțiuni

Poate într-adevăr afacerea de cumpărare a pachetului de acțiuni nu a mai cunoscut asemenea analogii în țara noastră, iar intrarea noilor acționari în capitalul băncii, s-a produs cu ajutorul unui model unic?

Răscolind prin arhivă, descoperim o istorie curioasă, care s-a petrecut recent, la sfârșitul verii lui 2012, atunci când a fost revândută „Unibank”. Astfel, este interesant să amintim următoarele: cele 100% din acțiuni au fost cumpărate de aproximativ 20 de persoane fizice și juridice și niciunuia nu i-au revenit mai mult de cinci la sută din acțiuni.

Istoria cu „Moldova Agroindbank”, e aproximativ aceeași, doar că în acest caz au fost cumpărate în jur de 30 la sută din acțiuni. Atât, alte diferențe chiar nu există.

Cu toate că, totuși există o diferență, atunci când a fost vândută „Unibank” nu a fost iscată nicio zarvă. Atât vechii, cât și noii proprietari au rămas mulțumiți, iar managementul instituției nu a organizat isterii în societate, nu a emis comunicate de presă și nu a depus nicio plângere în acest sens. Până în prezent, actualii manageri ai băncii se ocupă cu ceea ce făceau până acum, adică cu biroul de instituții financiare. Și fac acest lucru profesionist, fără a participa în litigiile acționarilor.

Ceea ce nu puteam spune despre „Moldova Agroinbank”, conducerea căreia renunță să recunoască noii acționari și doar ei știu de ce. Mai mult ca atât, președintele băncii Natalia Vrabie, fără modestie pretinde la Sfânta sfintelor – adică, este vorba de proprietatea privată și dreptul de a dispune de ea, la discreția proprietarului. În orice caz, ea nu a întârziat să se adreseze unde trebuie, adică la Banca Națională cu cererea să nu le acorde noilor proprietari: dreptul de vot, convocarea și organizarea adunării generale a acționarilor, introducerea întrebărilor pe ordinea de zi, înaintarea propriilor reprezentanți în Consiliul de administrație și a organului executiv, de asemenea, dreptul de a primi dividente.

În general, situația este foarte interesantă: Comisia Națională a Pieței Financiare, din punct de vedere juridic nu observă nicio problemă referitor la aceste tranzacții, iar Banca Națională, de asemenea, nu are motive de a contesta procesul de afaceri private pentru a schimba proprietarul.
Vechiul acționar și-a primit banii, noul dorește să intre în drepturile lui legale, însă acest lucru nu îi este permis.

De ce?

Putem să intuim problema principală, Nataliei Vrabie nu-i convine deloc să piardă controlul asupra băncii. Însă cum a reușit aceasta, nefiind proprietară oficială de acțiuni, să găsească un echilibru dintre acționari și să-și continue jocul, rămâne o taină și până în prezent. Dar așa a fost.

Detalii aici: Raideri imaginari sau MOTIVELE REALE din spatele scandalului de la MAIB

Acum, însă, Natalia Vrabie, a simțit, că nu va mai rămâne la cârma băncii mult timp. Pentru a înțelege acest lucru, nu este necesar să cunoști matematică superioară. De obicei, la adunarea generală a acționarilor, nu participă micii deținători de acțiuni, aceștia nu alcătuiesc mai mult de 20-30 la sută din totalul de acționari, „Moldova Agroindbank” nu este o excepție. Din această cauză, până la a fi dată afară, pe Natalia Vrabie o separă doar câteva procente.

Dacă noii acționari, vor ridica întrebarea, cum se desfășoară afacerile, iar acestora li se vor alătura câțiva acționari mai vechi, printre care, cu siguranță există cei care nu aprobă metodele doamnei Vrabie, astfel, domnia acesteia se va termina.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *