Actualitate

CC a declarat constituționale competențele BNM în cadrul moratoriului asupra băncilor falite

Articolul 37/7 (alin. 5) al Legii instituțiilor financiare prevede că administratorul special al unei bănci comerciale acordă prioritate intereselor deponenților și ale altor creditori care nu sînt persoane afiliate băncii, în raport cu acționarii și creditorii care sînt persoane afiliate băncii. Articolul 37/15 din această lege permite instituirea unui moratoriu de către BNM, care poate fi limitat la anumite categorii de creditori, printre care și persoanele afiliate băncii comerciale.

Autorul sesizării susține că prevederile acestui articol contravin Constituției, întrucît blochează posibilitatea extragerii și transferului mijloacelor bănești din conturile bancare ale persoanelor afiliate băncii. Prin aceasta ar fi încălcate principiile constituționale privind egalitatea tuturor în fața legii și dreptul la proprietate privată.

Sesizarea a fost depusă la CC în februarie 2016 cu titlu de excepție de neconstituționalitate de către avocatul unei persoane a cărui dosar se examinează de Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău.

”Un sistem bancar fragil reprezintă o amenințare pentru stabilitatea macroeconomică și financiară a statului”, a apreciat Curtea Constituțională. Astfel se justifică acordarea unor competențe legale deosebite Băncii Naționale, a instrumentelor și finanțării speciale.

Curtea a constatat că prevederile legale contestate urmăresc îndeplinirea a două scopuri legitime generale: bunăstarea economică a țării și protejarea drepturilor și libertăților altor persoane. Instituirea moratoriului în cazul anumitor categorii de creditori poate preveni agravarea situației financiare a băncii, păstrarea activelor acesteia și evitarea riscului excesiv în sistemul financiar statal.

Curtea Constituțională a menționat că limitările impuse dreptului de proprietate al persoanelor afiliate unei bănci nu reprezintă o expropriere sau o confiscare. O restricție de transferare și extragere a mijloacelor bănești din conturile bancare de către persoanele afiliate unei bănci pentru o perioadă determinată ”nu reprezintă o limitare disproporționată a dreptului de proprietate”.

Hotărîrea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Partea aflată în proces de judecată, avocatul acesteia sau judecătorul se pot adresa la CC cu privire la o lege care are legătură cu acel dosar și care ar încălca Constituția. Acest tip de sesizare se numește excepție de neconstituționalitate. Și numai în cazul în care CC anulează legea contestată, acest fapt ar influența decizia instanței de judecată asupra dosarului.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *