ActualitateExterne

Macron insistă pentru o încetăre durabilă a focului în Gaza: ce a discutat cu Benjamin Netanyahu în ultima convorbire telefonică

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reiterat miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cererea în favoarea unei “încetări durabile a focului” în Gaza, a indicat Elysée, adăugând că Franţa intenţionează să desfăşoare acţiuni umanitare “în zilele următoare” pe teritoriul palestinian, relatează AFP, citat de Agerpres.

În cadrul acestei convorbiri telefonice cu premierul israelian, preşedintele francez a subliniat “necesitatea de a lucra pentru o încetare a focului durabilă, cu ajutorul tuturor partenerilor regionali şi internaţionali” în Gaza, se arată într-un comunicat. “În acest sens, Franţa va lucra în zilele următoare, împreună cu Iordania, pentru a desfăşura operaţiuni umanitare” pe teritoriul palestinian, menţionează sursa citată.

Emmanuel Macron şi-a exprimat “cea mai profundă îngrijorare cu privire la numărul foarte mare de morţi în rândul civililor şi la urgenţa umanitară absolută cu care se confruntă populaţia civilă din Gaza”, a adăugat Elysée.

Preşedintele francez “a insistat din nou asupra importanţei ca Israelul să ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt violenţelor comise de anumiţi colonişti împotriva civililor palestinieni” în Cisiordania ocupată, “precum şi oricărui nou proiect de colonizare” în acest teritoriu. .

La rândul său, Netanyahu a mulţumit Franţei pentru “apărarea libertăţii de navigaţie” şi “pentru voinţa sa de a ajuta la restabilirea securităţii de-a lungul graniţei Israelului cu Libanul”, au indicat serviciile premierului la Ierusalim.

De asemenea, premierul israelian l-a informat pe Emmanuel Macron cu privire la cele mai recente evoluţii ale războiului din Gaza şi la “eforturile de a-i recupera pe ostatici”.

Israelul a comunicat miercuri că 22 dintre cei 129 de ostatici încă deţinuţi de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza sunt morţi şi corpurile lor neînsufleţite se află în posesia acestei grupări, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că foametea şi disperarea se agravează în teritoriul palestinian devastat de război, notează agenţiile EFE şi AFP.

Aceşti 22 de ostatici au fost “asasinaţi” de către Hamas, a spus la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy.

Gruparea Hamas a capturat circa 240 de persoane în atacul surpriză pe care l-a efectuat pe 7 octombrie în sudul Israelului şi care a provocat acolo circa 1.200 de victime.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *