Politică

Ce așteptări au juriștii de la viitorii parlamentari?


Elena Organ, avocată

Nu aștept nimic de la viitorii parlamentari pentru că în țara noastră în continuare o să înflorească corupția și nimeni nu va întreprinde nimic. Majoritatea merg în parlament pentru ca să-ți poată proteja businessul și nu pentru că vor să facă schimbări. Se vorbește că justiția a fost reformată, dar aceasta i-a făcut pe toți mai corupți și mai iresponsabili de acțiunile pe care le întreprind. Acum la noi Procuratura protejează procurorii, iar Consiliul Superior al Magistraturii protejează judecătorii. Chiar dacă se demonstrează prin judecată că procurorul sau judecătorul a săvârșit intenționat anumite greșeli, prejudiciul este plătit de stat. Astfel, anual din bugetul țării se duc milioane de lei pentru erorile lor, iar ei continuă să activeze nestingheriți. Eu îmi doresc să se respecte legea care există în prezent și fiecare să răspundă pentru propriile acțiuni, iar dacă vor trebui să plătească prejudiciu pentru deciziile luate greșit, atunci să o facă cei vinovați și nu statul. Cât ține de salarul judecătorilor, consider că acesta trebuie să fie direct proporțional cu rezultatul muncii pe care o efectuează.


Andrei Bivol, avocat

Aștept ca viitorii parlamentari să întreprindă acțiunile necesare pentru a normaliza legislația cu privire la acordul de asociere cu UE, unde să fie totul clar stipulat și nimeni să nu mai poată interpreta legea în funcție de anumite interese. Totodată, ei ar trebui să atragă o atenție mai mare actelor normative ce țin de reformarea justiției. Acest proces a început și trebuie să meargă mai departe, dar sunt necesare și legi care să-l susțină. Un alt lucru extrem de important este scoaterea justiției din sfera politicului. În ultima perioadă acestea două s-au intersectat prea mult, ar fi bine ca viitorii deputați să facă o delimitare clară. În legătură cu salariile magistraților cred că este important să fie majorate în funcție de eficiența acestora.


Ina Soțchi, avocată

Noi avem un sistem de legi bine pus la punct. Sunt unele lacune, dar în general situația este bună. Deputații însă ar trebui să propună mecanisme concrete ca acestea să fie implementate cu succes. Consider că nu toate litigiile trebuie să ajungă în judecată. Spre exemplu, dacă apare o neînțelegere între angajat și angajator, ar fi bine ca primul să se poată adresa la Inspecția Muncii, iar un inspector să vină să investigheze problema. Acesta va întocmi un dosar care va fi transmis în judecată și astfel examinarea cazului se va realiza într-un timp mult mai scurt. Totodată, personal consider că salariile judecătorilor trebuie majorate, iar acestea să reprezinte pentru ei o valoare, să nu mai fie tentați să ia mită. Sper ca în viitorul parlament să se voteze ca ședințele de la Curtea Supremă de justiție să fie din nou publice.


Corina Stratan, avocată

Mi-aș dori ca în viitorul parlament să avem partide cu viziuni proeuropene care vor întreprinde măsurile necesare pentru anihilarea fenomenului corupției. Spre exemplu, avocații au mult de suferit de la faptul că clienții își rezolvă singuri problemele, știm cu toții cum, dar noi suntem doar de formă. Vreau ca și avocații din R. Moldova să fie apreciați ca și cei de peste hotare, să aibă un rol determinant în rezolvarea unui caz. În legătură cu reforma în justiție pot spune că se văd progrese și sper că schimbările vor continua. Un alt lucru de care ar trebui să țină cont viitorii deputați este învățământul. Vorbind despre facultățile de drept, consider că ar trebui să fie o admitere mai exigentă. Totodată și examenele de obținere a licenței de avocat ar trebui să fie mai complexe pentru ca să le poată susține doar cei competenți.

D.G.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *