Ce cred președinții de raion despre rezultatele alegerilor parlamentare
Liderii partidelor de la guvernare au recunoscut că alegătorii le-au dat o lecție și că vor munci mai bine în folosul cetățeanului. Am întrebat câțiva președinți de raion în ce constă lecția și cum apreciază bilanțul alegerilor.
Grigore Cobzac (PLDM), președintele raionului Hâncești
Rezultatele nu au fost chiar așa de imprevizibile. După eliminarea lui Usatîi din cursă, era clar unde vor merge voturile „protestatarilor”. Cea mai importantă lecție este că avem nevoie de o guvernare transparentă în folosul cetățeanului. Eu nu aș spune că noi trebuie să o terminăm cu certurile. Disputele au o parte pozitivă, pentru că ele permit cetățenilor să se informeze.
În al doilea rând, dacă nu rezolvăm problema propagandei rusești în teritoriu, atunci noi ne vom lupta permanent cu morile de vânt. Trebuie să acumulăm voturi în parlament pentru a rezolva această problemă. Implicarea Moscovei în politica moldovenească este evidentă.
Embargourile și problema gasterbaiterilor moldoveni care sunt supuși propagandei rusești au contribuit la votarea sporită a socialiștilor. Mai mult decât atât, pătrunderea capitalului rusesc în sistemul financiar-bancar din Republica Moldova poate să aibă consecințe foarte grave în următoarea etapă postelectorală. Cred că situația de la Banca de Economii poate să ni se pară floricele în comparație cu acele scenarii care ar putea să ni se pregătească.
Lilian Popescu (PDM), președintele raionului Ialoveni
Pentru mine personal, rezultatele alegerilor nu au fost o surpriză. Era și de așteptat. Pentru că, în primul rând, lumea înțelege reforma prin banii pe care îi are în buzunar, dar nu prin drumuri sau grădinițe renovate. Oamenii nu votează în baza analizei unor platforme electorale, dar împotriva cuiva. A fost un vot de protest. Chiar nu e de înțeles cum cetățeni moldoveni care stau în Canada sau Italia au votat Partidul Socialiștilor. Dacă era adus altcineva în locul lui Dodon, lumea l-ar fi votat pe acela, numai ca să nu voteze partidele de la guvernare, pentru că oamenii nu a simțit măriri reale de salarii și pensii. După părerea mea, PSRM nu va putea demonstra, chiar și în opoziție, ce înseamnă Uniunea Vamală, pentru că la diferite întruniri și dezbateri politice la care au participat socialiștii, ei nu au știut ce să spună.
Cred că avem nevoie de un guvern cat mai tehnocrat. Următorii patru ani de zile sunt o perioadă în care va trebui să muncim foarte mult, să profităm de orice ocazie și de toate finanțele care o să vină din UE, ca să demonstrăm că încrederea acordată de oameni nu a fost zadarnică.
Iurie Toma (PLDM), președintele raionului Ungheni
Oamenii sunt încă manipulați și pot să-și schimbe viziunile indiferent de ce vom face pentru ei. Pentru oamenii nostalgici după URSS rusul va sta în capul mesei. Ei au votat nu cu PCRM sau PSRM, ci au votat cu Putin. Sunt convins.
Dar asta nu e o scuză pentru noi. Desigur, trebuie de muncit în continuare, trebuie de reformat justiția și instituțiile de forță. Au fost multe declarații, puține acțiuni. Dar să spunem că nu am făcut ceva în localități ar fi incorect. Legea trebuie respectată, ca în România. Dacă ai greșit, ești pedepsit. Guvernarea nu trebuie să fie formată de un singur partid, că atunci te îmbeți cu ceai rece. Noi ne dăm bine seama că țara trebuie guvernată de mai multe forțe politice, dar fără șantaj.
Valeriu Muduc (PCRM), președintele raionului Fălești
Lecția este una: cuvântul și fapta nu trebuie să fie dispersate. Din punctul meu de vedere, la alegeri ni partide, ci niște proiecte menite să sustrag și să inducă în eroare alegătorii. Comuniștii nu au fost după opinia mea destul de expliciți. Era nevoie de mai multe explicații și întruniri. A fost mai clar atunci când un partid a spus „eu-s cu rusul”, altul a spus „eu-s cu Europa”. În alegeri a predominat ideea geopolitică, ori cu estul, ori cu vestul. Asta nu e o alegere, e mai curând e o întrebare de referendum. Alegerea e altceva. Alegi un program de dezvoltare a statului, te uiți care e mai potrivit pentru tine. La alegerile parlamentare, daca s-a promis că se vor mări salariile, nu s-a explicat cum se formează venituri, cum se repartizează banii. La alegeri locale va fi altfel.
Alexandru Garanovschi (PCRM), președintele raionului Taraclia
Alegerile trebuie să fie cinstite și toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă posibilități egale. De aceea, când în Europa se deschid 90 de secții de votare și în Rusia 5, oricare ar fi profilul electoratului de acolo, nu cred că s-a asigurat acces egal la urnele de vot. Apoi, Partidul Comunist Reformator ne-a jucat festa. Ruslan Popa, liderul formațiunii, nu s-a arătat niciodată la secția de votare, în schimb a luat 4,3% de voturi în Taraclia. Prin comparație, liberal-democrații au 4,6%, dar ei au muncit. Consider că e o nedreptate, chiar dacă vorbesc de oponenții noștri. Cred că alegerile astea au fost foarte bine regizate de un regizor genial. Nu-l voi numi, pentru că nu am asistat la mânuirea bețișorului lui magic. M-au sunat chiar din Bulgaria și m-au întrebat cum s-a întâmplat că socialiștii au luat mai multe voturi decât comuniștii. Le-am spus că a câștigat portretul lui Putin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!