UE / Nato

Ce este NATO? Răspunde Ghimpu, Streleț, Guțu, Stoianoglo și Stati

Mihai Ghimpu, PL

NATO este o alianță formată din state care stau la straja păcii și democrației, o alianță care asigură drepturile și libertățile omului, o alianță care nu are misiunea de a anexa teritorii, cum face Federația Rusă. După ce i-au cunoscut pe dictatorii Hitler și Stalin, oamenii au înțeles că este nevoie de o astfel de alianță. Și în secolul acesta a apărut o figură care vrea să decidă cum să trăiască popoarele. De aceea, cred că această alianță este foarte importantă în primul rând pentru pacea și securitatea cetățenilor. Moldovenii nu au de ce se teme. Din contra, frica trebuie să fie față de cei care ne-au ocupat în 1812 și 1940 și au armată pe teritoriul nostru. E și de înțeles de ce cetățenii gândesc altfel, e consecința ocupației comuniste. De 200 de ani au tot auzit că Rusia a eliberat popoare și acum culegem roada pe care au sădit-o cei care ne-au ocupat.

Statutul Partidului Liberal conține obiectivul de aderare la NATO. Cu regret, nu am putut să folosim aceasta când am format alianțele de guvernare anterioare, fiindcă am fost condiționați de celelalte partide.

Valeriu Streleț, PLDM

NATO e un sistem de securitate colectivă creat imediat după al Doilea Război Mondial din mai multe state care au angajamente și obligații reciproce de a se proteja în cazul agresiunii asupra unui membru.

R. Moldova are un plan individual de acțiuni și cooperare cu Alianța Nord-Atlantică care vizează anumite aspecte umanitare, fiind vorba în special de programe de lichidare a pesticidelor cu termene expirate, și care nu presupun anumite angajamente ale Alianței Nord-Atlantice de a interveni prin metode militare pentru a asigura securitatea R. Moldova.

Ana Guțu, PLR

NATO este un bloc care asigură securitatea economică și militară a statelor și a cetățenilor care locuiesc în aceste state. Din punctul meu de vedere, securitatea economică este pe primul loc, ceea ce la noi este completamente distorsionat, fiindcă, din păcate, a rămas mentalitatea aceasta sovietică inoculată încă pe timpuri, când din NATO se făcea o sperietoare. Poate Rusia vede în NATO un potențial dușman, dar nu aceasta este filozofia și strategia de dezvoltare a organizației, care își dorește o colaborare strânsă, însă Moscova este cea care pune la îndoială utilitatea acestei colaborări. Ceea ce ne rămâne nouă să facem în Republica Moldova este să schimbăm percepția mentalităților sociale față de NATO. În fostul spațiu sovietic, investițiile sunt atrase mai greu din cauza corupției și a unui sistem ineficient de stat de drept. Apartenența la NATO ar da plusvaloare deosebită. Un investitor străin ar veni cu inima mai deschisă într-o țară care e membru NATO.

Alexandru Stoianoglo, PDM

NATO este în primul rând o structură de securitate regională. Rolul ei deja demult nu mai corespunde concepției pe care o are majoritatea populației țării. NATO nu este neapărat un bloc militar, deși îndeplinește desigur și unele operațiuni militare, care au un caracter de pacificare. E mai curând o structură care se ocupă de securitatea regională, luptă cu infracțiunile energetice, spălare de bani, rezolvă probleme de ordin ecologic, desfășoară și activitate științifică. E o structură care are un șir de funcții diferite de cele militare. Din această perspectivă, colaborarea NATO-Moldova este foarte importantă.

În al doilea rând, statutul de neutralitate nu ne împiedică să colaborăm cu NATO, pentru că e o structură, care pe parcursul ultimului deceniu a ajutat Moldova să rezolve un șir de probleme, cum ar fi distrugerea depozitelor de pesticide. Noi vom continua să dezvoltăm această colaborare.

Chestiunea de securitate rămâne o sarcină a statului nostru. Noi trebuie să o îndeplinim cu puterile noastre.

Sergiu Stati, PCRM

Noi credem că NATO este o organizație care își îndeplinește cu onestitate funcțiile. Ținând cont că Republica Moldova se află pe un teritoriu unde se intersectează interesele Vestului și Estului, noi urmează să avem relații și cu NATO, dar în aspect umanitar. Principiul de neutralitate este salvarea noastră. Noi ca putere militară suntem prea slabi ca să influențăm ceva în această parte a Europei. De aceea, pentru noi cea mai bună soluție ar fi neutralitatea ce ar fi recunoscută de NATO și Rusia.

Referințe: Analiză TIMPUL.MD: Republica Moldova nu a fost, nu este și nici nu va fi vreodată NEUTRĂ

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *