Sănătate

Ce este sindromul copilului zgâlţâit?

Incidenţa acestui sindrom este de 1400 cazuri anual în lume până la 10.000 cazuri anual, iar mortalitatea este de 25-30%. Vârstă la care apare acest sindrom este cuprinsă între 6-12 luni, dar uneori poate să apară şi la vârstă de 5-6 ani.
Sindromul copilului zgâlţâit apare datorită faptului că sugarul nu are creierul sufficient de dezvoltat, ceea ce permite creierului să se deplaseze în cutia craniană şi să sufere o accceleratie până la întâmpinarea unei rezistente.
Sugarul are capul 25% din totalul greutăţii, muşchii gâtului nu sunt dezvolltati suficient şi pot să apară limitări ale mişcării capului în timpul unor şocuri violente. Deoarece creierul sugarului nu este sufficient dezvoltat, vasele cerebrale sunt fragile şi se pot rupe uşor, producând hematoame subdurale sau epidurale, care comprimă ţesutul cerebral şi pot produce: pierderea stării de conştientă, convulsii, comă, stop respirator sau cardiac.
Pot să apară şi alte leziuni grave, care pot pune în pericol viaţă copilului, cum ar fi:hemoragiile retiniene, orbirea, fracturile costale sau fracturile membrelor.

Simptomatologie:

inapetenţă
iritabilitate
somnolenţă
vărsături
echimoze tegumentare
tulburări respiratorii
convulsii
paralizii
hemoragii retiniene
orbire
fracture ale membrelor superioare şi inferioare
fracture costale

Trebuie notat faptul că orice copil care a avut acest sindrom, nu va mai fi un copil normal dezoltat. Sechelele cu care pot rămâne aceşti copiii sunt:

paraliziile
convusiile
tulburările de comportament
tulburările de vedere
retard psihomotor
pierderea auzului
orbire

Investigaţiile paraclinice care trebuie efectuate sunt:

radigrafiile osoase:ale membrelor superioare şi inferioare, costale, ale coloanei vertebrale şi craniului
teste de sânge
tomografia craniană computerizată
rezonanţă magnetică craniană
examen oftalmologic
teste auditive

Tratamentul acestui sindrom este un tratament de urgenţă, cu internarea imediată a copillului, începerea investigaţiilor paraclinice. Dacă copilul prezintă hemoragie cerebrală, se va face intervenţie chirirurgicala cu oprirea aceştia. Copilul va respire asistat prin ventilaţie mecaniaca sau intubare.

Metodele de prevenire a sindromului sunt:

informarea părinţilor despre existenţa acestui sindrom
în cazul în care sugarul este agitat şi plânge, probabil din cauza colicilor abdominale, se vor face manevre pentru combaterea acestora (căldură locală, masaj, siropuri anticolici)
se poate pune o muzică liniştitoare în camera sugarului
sugarul va fi scos la plimbare
persoană care are grijă de sugar (mama, bunici, bonă) trebuie să ia o pauză de 30 de minute pentru a nu obosi şi a-şi pierde răbdarea

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *