Ce facem cu procurorul?
Mâine, în şedinţa Parlamentului, vom afla dacă Valeriu Zubco va părăsi fotoliul de procuror general şi, dacă da, în ce mod se va întâmpla asta. Îşi va da el singur demisia? Va iniţia Lupu procedura? Ce va fi însă dacă Marian Lupu refuză şi va fi el însuşi demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului, după cum a anunţat Vlad Filat? Există o înţelegere între PLDM şi PCRM? Sunt întrebări pe care le-am adresat analiştilor politici Nicolae Chirtoacă şi Anatol Ţăranu, precum şi lui Victor Popa, expert în dreptul constituţional, şeful fracţiunii PL din Parlament.
Nicolae Chirtoacă: „Răspunsul nu se află pe segmentul unei normalităţi politice”
Pentru moment, nu sunt semne că Vlad Filat ar avea de gând să destrame Alianţa. Întrevederea de luni înseamnă o încercare de continuare a dialogului. Doar că el îşi doreşte o resetare în baza condiţiilor pe care el le va dicta. Cel puţin, asta e prima etapă. Dacă ea va eşua, nu este exclus ca AIE să fie desfiinţată, dar posibilitatea apariţiei unei alte alianţe este destul de problematică. La acest moment nu există informaţii că ar exista o înţelegere între PLDM şi PCRM. Cât priveşte posibila plecare a dlui Zubco, doar într-o societate politică normală procurorul general ar putea să-şi anunţe singur demisia. Întrebarea-cheie pe care o formulează Vlad Filat este: de ce PD insistă să-şi păstreze în funcţie actualul procuror? Răspunsul nu se află pe segmentul unei normalităţi politice, e vorba mai curând de anumite structuri oligarhice care încearcă să controleze situaţia din ansamblu, în special, în justiţie, prin păstrarea controlului asupra unor funcţii-cheie din acest domeniu.
Anatol Ţăranu: „Nu cred ca procurorul general să demisioneze singur”
Este foarte greu să facem un pronostic politic argumentat, din simplul motiv că finalul depinde de momente şi clauze subiective, legate de psihologia şi capacitatea de a reacţiona a persoanelor implicate. Nu cred ca procurorul general să demisioneze singur, pentru el decide altcineva. Totul depinde de capacitatea de analiză a persoanelor care sunt capabile să ia o astfel de decizie. Dacă liderii PD sunt de părere că pentru partidul lor e bine să intre în alegeri anticipate, vor insista asupra păstrării în funcţie a dlui Zubco. Dacă însă calculele lor vor demonstra că alegerile pentru ei sunt un dezastru, nu vor avea decât să se conformeze şi să găsească o soluţie adecvată şi să insiste asupra altei candidaturi care, conform algoritmului politic, revine tot PD. Dacă Marian Lupu este demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului, înseamnă că AIE s-a prăbuşit şi alegerile anticipate sunt inevitabile. Nu văd formula unei guvernări care se va baza pe alianţa PCRM-PLDM. Pentru PLDM ar însemna o catastrofă politică şi nu cred că liderii PLDM vor permite aşa ceva. Ei pot să folosească factorul comunist în jocurile politice, dar din punct de vedere strategic, nu pot să meargă la o alianţă cu PCRM.
Victor Popa: „Valeriu Zubco e victima unui truc politic”
Comuniştii nu sunt ceea ce crede Filat. Comuniştii vor merge cu Filat atâta timp, cât să-şi vadă de propriile interese. Cred că joi comuniştii cu plăcere îl vor detrona pe Marian Lupu, dar se poate ca Valeriu Zubco să demisioneze şi singur. Dacă Marian Lupu este demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului, va veni un alt spicher, care oricum va cere demiterea lui Zubco. În cazul în care PLDM şi PCRM se vor aşeza la masa de negocieri pentru funcţia de procuror, se va discuta deja şi cea de şef al statului. În condiţiile lui Zubco, e preferabil să-şi dea el singur demisia. Oricum, Valeriu Zubco e victima unui truc politic. Referitor la alegerea unui nou procuror general, Filat a venit cu ideea depolitizării acestei instituţii. Potrivit art. 125 din Constituţie, procurorul e numit de Parlament la propunerea spicherului – adică dreptul de a propune pe cineva la funcţia de procuror general îi va reveni lui Marian Lupu. E o ruşine şantajul care a avut loc în Parlament din partea premierului Vlad Filat şi ceea ce se întâmplă în acest stat.