Istorie

Ce înseamnă 1 MAI pentru occidentali

Momentul este marcat fie de unele concerte, cum se întâmplă în Italia, sau chiar de manifestații ale unor partide socialiste, ca în Belgia sau Luxemburg. Doar în Grecia, grav afectată de criza economică, populația profită de moment pentru a-și striga încă o dată nemulțumirile. Dacă în anii trecuți, muncitorii doar se adunau în Piața Omonia din Atena pentru a discuta despre problemele pe care le-au întâmpinat peste ani, în 2014, pentru prima dată în ultimii zeci de ani, 1 Mai este marcată printr-o mare grevă a marinarilor. “Grevele au devenit ceva obișnuit în Grecia, dar aceasta este specială pentru că e făcută de vaporeni. Au distribuit deja pliante prin care au anunțat că pe 1 mai nici un vas nu iese în larg. Așa ceva nu s-a mai întâmplat cu această ocazie”, a precizat o româncă, soția unui marinar grec.

Agitația din Grecia nu a cuprins, însă, și celelalte state europene. “Aici nu se organizează nimic grandios, oamenii cel mult pleacă în vacanță într-un wee­kend prelungit”, ne-a explicat Daniel Onete, un român care trăiește de mai mulți ani în Italia. “Oricum, italienii nu au o cultură a grătarului la pădure, de exemplu. În schimb, în ultimii ani poți vedea tot mai mulți români care fac mici pe la prieteni, la pădure sau în zone de lângă Roma care au devenit oarecum locuri obișnuite pentru astfel de aniversări cu iz românesc, cum ar fi de fapt malul lacului Bracciano”, a povestit Daniel.

Pentru spanioli, 1 Mai este în special un prilej de sărbătoare. Anul acesta, fiesta a început încă de ieri. “Avem un weekend prelungit și spaniolii, care profită de orice moment să se distreze, nu puteau rata acest moment. Au loc petreceri pe străzi, iar sărbătoarea începe practic încă de pe 30 aprilie, oamenii nu mai au răbdare să aștepte”, a declarat, pentru „România liberă“ și Silvia Condilă, care lucrează în Spania.

Doar în Belgia și Luxemburg, sărbătoarea muncitorimii este marcată ca atare, însă cu manifestații pașnice. Aici, sindicatele și partidele socialiste organizează demonstrații “pentru a-și reafirma apartenența la ideile de stânga”, potrivit herodot.net. În Germania, 1 Mai – declarată zi liberă – are o semnificație legată tot de mișcările muncitorești. Germanii comemorează așa-numitul “Mai însângerat” (Blutmai). În prima zi din mai 1929 Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, a interzis demonstrațiile muncitorilor. Totuși, comuniștii au organizat o astfel de manifestație, care a fost înăbușită, iar 32 de persoane au murit. Denumirea oficială de “Ziua Muncii” a fost aleasă de conducerea Partidului Nazist, dar este menținută până în prezent.

1 Mai este o zi liberă și pentru angajații japonezi, chiar dacă Ziua Muncii nu este recunoscută oficial. Uneori, în Tokyo sau în alte orașe mari.

În numeroase țări ale lumii, Ziua Muncii este sărbătorită în alte momente ale anului. În Australia, de exemplu, această celebrare variază de la un stat și teritoriu la altul. Astfel, în unele regiuni, sărbătoarea este stabilită pentru prima luni din octombrie, în altele în a doua luni din martie. În Australia de Vest, Ziua muncii este ținută în prima luni din Martie, iar în teritoriile de nord în prima luni din mai.

Pentru mulți canadieni, Ziua Muncii reprezintă ultimul weekend prelungit al verii. Atunci sunt organizate, de către sindicate, parade și picnicuri, dar și un bun prilej pentru o ultima vacanță înaintea toamnei. O tradiție canadiană presupune purtarea de îmbrăcăminte albă după Ziua Muncii, dar obiceiul este totuși considerat de “modă veche” de acum. Cel mai probabil, la începutul secolului al XX-lea era un simbol al statutului social al noilor îmbogățiți.

Canada marchează Ziua Muncii și prin evenimente sportive. “Wharf Rat Rally”, o cursă cu motociclete, sau “Labour Day Classic”, cu meciuri de fotbal american. În Newfoundland este organizată, de 90 de ani, o paradă care durează trei zile, Grand Falls Windsor.
În Statele Unite, unde a avut loc mișcarea muncitorească ce a dus la apariția acestei aniversări, Ziua -Muncii este sărbătorită în prima zi din septembrie.

 romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *