Timpul Liber

Ce lucrări se pot face în grădină şi livadă în luna februarie

În grădina de flori
– Curăţaţi frunzele uscate ale ierburilor ornamentale înainte de începerea creşterii, tăiaţi-le la o înălţime de câţiva cm deasupra solului.
– – Efectuaţi lucrări de tăiere pentru iasomia de iarnă după înflorire pentru a încuraja o nouă înflorire în anul următor. Tăierea se va efectua la o înălţime de cinci cm faţă de tăierea precedentă.
– Îndepărtaţi frunzele ofilite ale panseluţelor de iarnă pentru a încuraja apariţia unor noi frunze odată cu încălzirea vremii.
– Scoateţi şi replantați ghioceii în această perioadă cât aceştia sunt încă verzi dacă vreţi să îi mutaţi şi replantați.
– Dacă este nevoie să mutaţi arborii şi arbuştii de foioase acum este momentul să faceţi asta cu condiţia ca solul să nu fie îngheţat sau inundat.
– Plantaţi bulbii de crini.
– Plantaţi butaşi de trandafiri în zone luminate pentru o obţine o inflorescenţă spectaculoasă vara.
– Plantaţi arbuști cu înflorire iarna pentru a adăuga diversitate grădinii dvs.
– Acum este momentul potrivit pentru a planta butaşii de arbuşti fructiferi în grădină sau în ghiveci.
– Verificaţi frunzele spânzului de boli sau dăunători (cea mai frecventă boală este pata maronie a frunzelor), îndepărtaţi frunzele afectate.

În grădina de legume
– Încercaţi să obţineţi o recoltă timpurie de rubarbă prin începerea plantării în această perioadă.
– Acoperiţi legumele perene cum ar fi sparanghelul şi anghinarea cu un strat de gunoi de grajd sau compost de grădină.
– Ajutaţi cartofii să germineze – poziţionaţi-i într-o tavă sau cofraj de ouă, într-un loc luminos, răcoros şi ferit de îngheţ.
– Începeţi să plantaţi seminţe de legume ca praz, ceapă şi ţelină.
– Pregătiţi parcela în care o să semănaţi legumele, îndepărtaţi toate plantele uscate, săpaţi parcela şi adăugaţi un strat de compost. După ce aţi efectuat aceste lucrări, acoperiţi parcela cu o folie de plastic pentru a menţine umiditatea şi căldura parcelei.
– Dacă aveţi în grădină un sol nisipos şi totuşi doriţi să începeţi plantarea timpurie a legumelor încercaţi să construiţi răzoare uşor ridicate de la nivelul solului. Deoarece sunt ridicate de la nivelul solului, acestea ar ajuta la încălzirea mai rapidă a solului şi nu există posibilitatea inundării acestora, deoarece se drenează foarte uşor.
În grădina de fructe
– Tăiaţi lăstarii de zmeură care au fructificat toamna trecută de la nivelul solului pentru a stimula creşterea unor noi lăstari care o să fructifice în această toamnă. Tăiați vârful lăstarilor care au crescut deasupra suportului de susţinere al arbuştilor.
– Efectuaţi lucrările de tăiere pentru meri şi peri cât aceştia se află încă în stare latentă. Lucrările de tăiere pentru pruni, cireşi şi piersici se vor efectua vara, deoarece dacă se vor efectua în acest moment, pomii devin sensibili la bolile specifice sezonului.
– Curăţaţi arbuştii de coacăz şi agrişe pentru a obţine o recoltă bogată. Arbuştii de coacăz se pot planta de acum până în primăvară.
– Protejaţi caișii, piersicii şi nectarinii de înflorirea timpurie. Acest tip de pomi fructiferi se pot planta în această perioadă.
– Acoperiţi rădăcina pomilor fructiferi cu gunoi de grajd bine putrezit sau compost de grădină având în vedere să nu formaţi o movilă sau grămadă prea mare de compost la rădăcina pomului.

În seră
– Nu vă lăsaţi tentaţi să semănaţi prea multe legume în această perioadă – acestea o să crească subţiri şi înalte datorită insuficienţei de lumină specifică perioadei. Seminţele semănate mai târziu o să crească la fel de repede.
– Pentru o mai bună germinare a seminţelor, investiţi într-un propagator electric care o să vă fie de folos în cazul plantărilor timpurii.
– Aşezaţi seminţele de mazăre într-un bol cu apă călduţă, cu o noapte înainte de plantare, pentru a grăbi germinarea acestora.

Alte lucrări în grădină

Tăiaţi şi îngrijiţi gardul viu înainte ca păsările să înceapă să îşi construiască cuiburi în el.
Dacă adăugaţi în containerul de compost ramuri de pomi fructiferi, tocaţi mărunt aceste ramuri, deoarece acestea se descompun într-o perioadă de timp îndelungată.
Spălaţi ghivecele goale cu apă caldă şi detergent slab. Clătiți-le bine mai apoi.
Dacă vremea este încă rece, verificaţi şi umpleţi hrănitoarele pentru păsări ca să le atrageți în grădina dvs., acestea vor curăța grădina de dăunători.
Pregătiţi butoaiele de apă pentru a fi gata înainte de începerea ploilor. Apa de ploaie trebuie folosită pentru udarea plantelor iubitoare de acid, apa de la robinet este uşor alcalină.

agroland.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *